USA pommitamiskampaania Afganistanis on viimase aastakümne ägedaim (2)

Copy
USA õhuväe hävitaja F-16C Kirde-Afganistani kohal.
USA õhuväe hävitaja F-16C Kirde-Afganistani kohal. Foto: Stocktrek Images / Scanpix

USA sõjalennukid heitsid Afganistanis 2019. aastal rohkem pomme kui ühelgi vähemalt viimase aastakümne aastal, teatas USA õhuvägi.

USA viskas Afganistani sihtmärkide pihta mullu 7423 lõhkekeha. Nende arv on kasvanud märkimisväärselt. Näiteks 2009. aastal, mil USA presidendi Barack Obama oli oluliselt suurendanud USA sõdurite arvu Afganistanis, heideti Afganistanis 4147 lõhkekeha.

Ühendriigid on Afganistani pommitamist elavdanud 2016. aastast, mil tuli võimule Donald Trump. Ta tühistas varasemad piirangud, mille eesmärk oli tsiviilohvrite arvu piirata.

ÜRO ja inimõiguslased muretsevad, et õhulöökide kasv toob kaasa tsiviilohvrite kasvu.

Läinud aasta esimeses pooles hukkus valitsusvägede, nende seas USA rünnakutes 717 tsiviilelanikku. Seda oli 31 protsenti enam kui aasta varem, teatas ÜRO.

Suurema osa ohvreid tõid USA ja Afganistani õhulöögid, mida sageli antakse toena maavägedele, lisas ÜRO.

Õhulöökide arv on kasvanud ajal, mil Washington ja Taliban proovivad jõuda rahuleppeni, mille alusel USA väed Afganistanist lahkuksid.

Pooled on üritanud leppeni jõuda juba aasta aega ning olid sellele lähedal septembris, kui president Donald Trump äkitselt teatas, et rahuprotsess on nurjunud.

Taliban loodab leppeni jõuda jaanuari lõpuks ja on valmis sõjategevust enne leppe allkirjastamist vähendama, ütles Talibani kõneisik sel kuul.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles