Valge Maja: rahukava näeb ette demilitariseeritud Palestiina riigi (10)

Copy
Donald Trump
Donald Trump Foto: Drew Angerer/AFP

Valge Maja teatas teisipäeval, et tulevane Palestiina riik jääb USA presidendi Donald Trumpi rahukava kohaselt demilitariseerituks.

«Visioon näeb ette demilitariseeritud Palestiina riiki, mis elab rahumeelselt kõrvuti Iisraeliga, mis säilitab julgeolekuvastutuse Jordani jõest läänes,» märgitakse avalduses.

USA president Donald Trump kuulutas teisipäeval oma Lähis-Ida rahukava avalikustades, et Iisrael astub suure sammu rahu suunas Palestiinaga.

«Täna astub Iisrael suure sammu rahu suunas,» lausus Trump, seistes kõrvuti Iisraeli peaministri Benjamin Netanyahuga.

Palestiinlased on USA presidendi rahuplaani juba jõuliselt tagasi lükanud.

Trump nimetas kava palestiinlastele «ajalooliseks võimaluseks» saavutada iseseisev riik. «See võib olla viimane võimalus, mille nad kunagi saavad,» lisas ta. 

«Palestiinlased vaevlevad vaesuses ja vägivalla, neid kasutatakse etturitena terrorismi ja ekstremismi edendamiseks,» lisas ta. 

«Nad väärivad palju paremat elu,» märkis Trump. 

«Minu visioon pakub võit-võit võimalust mõlemale osapoolele, realistlikku kahe riigi lahendust, mis lahendab ka ohu, mida Palestiina riiklus võiks kujutada Iisraeli julgeolekule,» ütles president. 

Iisraeli peaminister tervitas plaani soojalt, nimetades seda juurdiriigi jaoks ajalooliseks päevaks.

Ettepanek näeb ette Iisraeli arendustegevuse külmutamist neljaks aastaks aladel, mida nähakse tulevase Palestiina riigina. 

«Jeruusalemm jääb Iisraeli jagamatuks, väga tähtis, jagamatuks pealinnaks,» rõhutas Trump. 

Kuid see plaan näeb ka palestiinlastele ette pealinna okupeeritud Ida-Jerusalemmas, märkis ta, andes mõista, et vastavalt kavale ei Läänekallast ei poolitata. 

«Me teeme ühtlasi tööd, et luua ühtset ala tulevases Palestiina riigis ajaks, mil riikluse tingimused on täidetud, sealjuures terrorismi kindel tagasilükkamine,» ütles Trump, kutsudes palestiinlasi loobuma islamiliikumise Hamas toetamisest. 

Trump lisas, et kirjutas teispäeval Palestiina presidendile Mahmud Abbasile, et võita kavale tema toetus. 

Ühtegi Palestiina ametnikku kava avalikustamisel kohal ei viibinud, küll aga olid Valges Majas kolme Araabia riigi – Omaani, Araabia Ühendemiraatide ja Bahreini – suursaadikud. 

Hamas lükkas Trumpi rahukava tagasi

Gaza sektoris võimul olev islamistlik liikumine Hamas lükkas teisipäeval USA presidendi Donald Trumpi avalikustatud Lähis-Ida rahuplaani tagasi pärast seda, kui ta oli öelnud, et Jeruusalemm jääb Iisraeli jagamatuks pealinnaks.

«Me lükkame selle kokkuleppe tagasi. Me ei nõustu ühegi asendusega Jeruusalemmale kui Palestiina riigi pealinnale,» ütles Hamasi kõrge ametnik Khalil al-Hayya AFP-le.

«Me hoiatame kogu maailma mitte minema kaasa selle leppega, kuna me lükkame selle tagasi kui palestiina rahvas ja oleme sellele vastu kõikides vormides,» sõnas ta.

Alates 2008. aastast Iisraeliga kolm sõda pidanud Hamasi otsus oli ettearvatav.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles