Somaalia on valmis vastu võtma al-Holis olevaid soomlasi

Copy
Al-Holi laagris olevad naised ja lapsed.
Al-Holi laagris olevad naised ja lapsed. Foto: DELIL SOULEIMAN/AFP/Scanpix

Süürias al-Holi laagris olevate Soome naiste vanemad on palunud Somaaliat, et see võtaks vastu nende lapsed ja lapselapsed.

Al-Holi laagris on kaks Soome naist, kellel on Somaalia juured. Kumbki naine kannab hoolt kahe lapse eest, mistõttu oleks Somaaliasse minemas kuus Soome kodanikku. Võimalikest topeltkodakondsetest infot ei ole.

Yle uudis põhineb intervjuul, mille Rootsi raadio avalikustas teisipäeval. Intervjuus rääkis Yassini-nimeline rootsisomaallane plaanist, millega 50 inimese suurune vanavanemate rühm Rootsist, Soomest ja Norrast soovib oma lapsed ja lapselapsed laagrist ära saada.

Rootsi raadio sõnul on Somaalia president Mohamed Abdullahi Mohamed andnud loa laagris olevate naiste ja laste vastuvõtmiseks. «Somaalia president on otsustanud, et kui keegi ei taha ja eurooplased neid tagasi ei võta, siis naised ja lapsed võidakse tuua Somaaliasse,» sõnas Somaalia suursaadik Euroopa Liidus Ali Said Fagi Rootsi raadiole.

Al-Holi laagris on hetkel vähemalt 11 soomlasest naist ja 30 soomlasest last. Naiste abikaasad võitlesid terrorirühmitus ISISe ridades. Naised ja lapsed jõudsid al-Holi laagrisse peale seda, kui ISISe viimane tugipunkt Süürias langes.

Somaalial ei ole Soomes suursaatkonda. Rootsi suursaadik Somaalias Staffan Tillander ütles, et ei ole kuulnud mingist vanemate rühmast, mis soovib naisi ja lapsi al-Holist Somaaliasse saata. Ka Rootsis ja Soomes elavate somaallaste hulgas ei tunta seda rühma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles