Saudid püüdsid häkkida kroonprintsist raamatu kirjutanud ajakirjaniku telefoni

Copy
Väidetavalt püüdsid Saudi Araabiaga seotud häkkerid muukida lahti kroonprints Mohammed bin Salmanist (pildil) raamatu kirjutanud USA ajakirjaniku telefoni.
Väidetavalt püüdsid Saudi Araabiaga seotud häkkerid muukida lahti kroonprints Mohammed bin Salmanist (pildil) raamatu kirjutanud USA ajakirjaniku telefoni. Foto: Charles Platiau / Reuters / Scanpix

Väidetavalt püüti 2018. aasta suvel häkkida Saudi Araabiaga seotud nuhkvara kasutades The New York Timesi ajakirjaniku telefoni, kes kirjutas raamatu riigi kroonprintsist Mohammed bin Salmanist. Samal ajal ründas kuningriik sarnasel viisil mitmeid saudi dissidente ning mõni nädal varem oli häkitud The Washington Posti omaniku ja Amazoni asutaja Jeff Bezose telefoni.

Toronto Ülikooli juures tegutseva tarkvaraarendaja Citizen Lab värske raporti kohaselt rünnati ajakirjanik Ben Hubbardit Iisraeli firmas NSO Group toodetud nuhkvaraga «Pegasus».

USA välisministeerium on kinnitanud, et on teadlik tarkvaraettevõtte raportist ning uurib seda, vahendas The Guardian.

Juba varem on teada, et Saudi Araabia on kasutanud muuhulgas ka NSO Groupi toodetud tehnoloogiat dissidentide ja ajakirjanike jälgimiseks mujal maailmas.

Ameeriklane Ben Hubbard on viies inimene, kelle Citizen Lab tuvastas kui Saudi Araabiaga seotud häkkerite ohvri.

Hubbard kirjutas The New York Timesis, kuidas ta sai 21. juunil 2018 oma telefonile araabiakeelse sõnumi, milles oli kirjas: «Ben Hubbard ja lugu saudi kuningaperest.» Selle juures oli link veebilehele arabnews365.com.

«Ma olin kirjutanud ulatuslikult Saudi Araabiast, sealhulgas nende kuningaperest, ning esmapilgudl tundus see olevat link saudi uudisloole minu kajastuse kohta – teema, mis tavaliselt köidaks minu tähelepanu,» meenutas ajakirjanik.

«Aga see tundus mulle ka kahtlane, nii et ma ei vajutanud sellele ning otsustasin asja uurida,» jätkas Hubbard. «See juhtis mu kiiresti kasvava valitsustele mõeldud häkkimistehnoloogia turuni ning andis õppetunni selle kohta, kui kergesti võib kõige intiimsem teave meie telefonidest – vestlused, kontaktid, salasõnad ja pildi – sattuda rünnaku sihtmärgiks.»

Kuus nädalat enne katset häkkida Hubbardi telefoni häkiti Jeff Bezose telefoni sõnumiga, mis saabus väidetavalt Mohammed bin Salmanilt. Eraviisiline uurimine on näidanud, et tõenäoliselt suudeti Bezose telefonist saada kätte suur hulk andmeid.

Juhtumit uurivad ka kaks sõltumatut ÜRO uurijat ning nende hinnangul on Bezose tellimusel FTI Consultingu poolt läbi viidud analüüsi kokkuvõte tõene. Saudi Araabia on süüdistusi nimetanud absurdseks.

The New York Timesi kõneisiku väitel on Hubbardi juhtum järjekordne näide sellest, kuidas ajakirjanikke rünnatakse oma töö tegemise eest. «Katsed hirmutada ajakirjanikke ja võimalikke allikaid peaks panema kõiki muretsema. Me jääme pühendunuks oma missioonile otsida tõde ja aidata inimestel mõista maailma,» lisas ajalehe pressiesindaja.

Ameeriklane Hubbard on enda väitel viies inimene, kelle Citizen Lab tuvastas kui Saudi Araabiaga seotud häkkerite ohvri.

Ülejäänud neli on:

  • Tapetud ajakirjanik Jamal Khashoggile lähedane saudi dissident Omar Abdulaziz, kes elab Kanadas,
  • Londonis elav satiirik Ghanem al-Masarir,
  • dissident Yahya Assiri,
  • üks Amnesty Internationali töötaja.

Kõiki nelja rünnati väidetavalt 2018. aasta mais ja juunis.

NSO pressiesindaja ütles asja uurinud Hubbardile, et see jätab täiesti vale mulje, kui vihjata, et nende tehnoloogia on selliste häkkimiskatsete taga, sest sarnaseid tooteid pakuvad ka teised firmad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles