Steinmeier: ajalugu ei tohi relvaks muuta (2)

Copy
Saksa president Frank-Walter Steinmeier peab kõnet Saksa parlamendis 29. jaanuaril 2020.
Saksa president Frank-Walter Steinmeier peab kõnet Saksa parlamendis 29. jaanuaril 2020. Foto: AFP/SCANPIX

Ajalugu ei tohi muutuda relvaks, ütles Saksa president Frank-Walter Steinmeier bundestagis punaväe poolt Auschwitzi koonduslaagri vangide vabastamise 75. aastapäeva möödumise puhul.

«Peame naabritega rääkima oma vastutusest: need olid sakslased, nemad tegid seda. Samamoodi peame seisma vastu mälestustega manipuleerimisele. Ajalookirjutus ei allu poliitilisele piitsale. Ajalookirjutus peab olema vaba nagu ka ajaloolaste omavaheline suhtlemine. Ajalugu, daamid ja härrad ei tohi muutuda relvaks,» ütles Steinmeier istungil, kus viibis ka Iisraeli president Reuven Rivlin.

Saksa president ütles: «Tahaksin öelda meie Iisraeli külalisele: meie, sakslased oleme kõigest aru saanud.»

«Kuid kuidas saaks ma seda öelda, kui taas levitatakse viha? Vaidlustesse libiseb taas rahvusluse kihvt. Kuidas saan ma seda öelda, kui pigimütsi kandmine muutub taas isiklikuks ohuks... Kuidas saan ma seda öelda, kui paremterrorist tappis Halles Yom Kippuri ajal kaks inimest?» ütles president, kelle sõnul «Aja kurjad vaimud ilmuvad uuel kujul.»

Saksamaa ei olnud selleks uueks väljakutseks, millest sai järelekatsumine, valmis, leidis Steinmeier: «Ja me peame selle katsumise ära kannatama.» 

President meenutas esimesi ülesvõtteid Auschwitzi koonduslaagrist, mille tegi Aleksandr Vorontsov.

«Need on pildid sakslaste kuritegudest. Kui Vorontsov aastakümneid hiljem rääkis sellest, mida ta sel päeval läbi oma kaamera objektiivi nägi, sõnas ta: nende mälestuste kallal on aeg võimetu,» ütles Steinmeier.

Auschwitzi-Birkenau koonduslaagri tegutsemise ajal hävitati seal poolteist miljonit inimest ning sellest sai holokausti julmuse sümbol. Punavägi vabastas selle 27. jaanuaril 1945. 1. Ukraina rinde operaatori Vorontsovi ülesvõtetest valmis dokumentaalfilm «Oświęcim» (1945) ning neid kasutati Nürnbergi protsessil.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles