Banksyst innustatud geriljaskulptor tekitab Budapestis nostalgiat ja raevu

Copy
Ukraina-Ungari kunstnik Mihály Kolodko asetas tillukese kirve skulptuuri kohale, kus enne oli punatähega läkiläki kuju, mille üks marurahvuslik poliitik kirvega lõhkus ja seejärel Doonausse viskas.
Ukraina-Ungari kunstnik Mihály Kolodko asetas tillukese kirve skulptuuri kohale, kus enne oli punatähega läkiläki kuju, mille üks marurahvuslik poliitik kirvega lõhkus ja seejärel Doonausse viskas. Foto: Attila Kisbenedek / AFP / Scanpix

Saanuna inspiratsiooni salapäraselt Briti tänavakunstnikult Banksylt, hakkas skulptor Mihály Kolodko poetama Ungari pealinna tänavatele pentsikuid kujukesi, mida inimesed saavad justkui aardejahil avastada ning mis on kiiresti kerkinud kultusstaatusesse.

«Ma otsin paiku, mis on pisut varjul, aga siiski piisavalt lihtsad leida, kui sa tead, kuhu vaadata,» jutustas 41-aastane Kolodko AFP-le oma töökojas Vácis Budapestist paarkümmend kilomeetrit põhjapool. «Ma ei ütle kunagi kellelegi ette, kuhu ma need olen pannud,» lisas habetunud ja mütsiga mees muiates, töötades samal ajal uue kujukese kallal.

Kuigi Kolodko töös pole samal hulgas satiiri nagu Banksy loomingus, on nad Budapestis tekitanud tuliseid debatte, aga ka nostalgiat.

Kolodko, kelle vanaema oli ungarlanna, kasvas üles Lääne-Ukrainas, vaadates teisel pool piiri asuva Ungari telesaateid. Nii kujutavadki paljud tema skulptuurid 1970. ja 1980. aastate Ungari multifilmitegelasi, aga on ka teist laadi teoseid.

Mitte kõik ei mõista aga Kolodko loomingut. Kolodko kujutist punatähega läkiläkist pidas üks Ungari marurahvuslik poliitik mullu novembris aga toetusavalduseks lähedalasuvale Nõukogude Liidu Teise maailmasõja mälestusmärgile. Poliitik filmis, kuidas ta kuju kirvega maha lõhkus, kuulutas, et tegu oli diktatuuri sümboliga ja viskas Doonau jõkke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles