Vigastatu pähe kraavist päästetud kakk osutus hoopis lendamiseks liiga paksuks

Copy
Ülekaaluline kivikakk kaalul. Normaalkaalus emaslind peaks olema kolmandiku võrra kergem, kui selle pontsaka sulelise kehakaaluks mõõdetud 245 grammi.
Ülekaaluline kivikakk kaalul. Normaalkaalus emaslind peaks olema kolmandiku võrra kergem, kui selle pontsaka sulelise kehakaaluks mõõdetud 245 grammi. Foto: Suffolk Owl Sanctuary / Facebook

Inglismaa kagurannikul asuvas Suffolki krahvkonnas leiti kraavist lennuvõimetu kakk, keda peeti vigastatuks, mistõttu toimetati lind varjupaika. Seal aga selgus, et suleline oli hätta jäänud hoopis sedavõrd suure ülekaalu tõttu, et ei suutnud enam omal jõul õhku tõusta.

Suffolki kakuliste varjupaiga teatel tõi läbivettinud linnu nende juurde üks kohalik maaomanik. Läbivaatusel selgus, et kivikakk (Athene noctua) oli lihtsalt äärmiselt ülekaaluline ning seetõttu võimetu normaalselt lendama, vahendas BBC.

Varjupaiga kinnitusel pandi kakk rangele dieedile, et ta jõuaks tolle hetke 245-grammiselt kehakaalult tagasi normaalkaalu. Nüüdseks on pontsakas kivikakk juba tagasi vabas looduses.

Stonham Aspalis asuva varjupaiga teatel kaalus kakk nende juurde jõudes ligi kolmandiku võrra rohkem, kui terve suurekasvuline emaslind nagu tema oleks pidanud. Seejuures on nende hinnangul väga ebatavaline, et metslind muutub oma loomulikus keskkonnas ülekaaluliseks.

«Paik, kust ta leiti, on väga viljakas maa ning see talv on olnud pehme ja ümberringi on palju süüa – erinevaid hiiri,» selgitas kulle treeniv Rufus Samkin. «Me arvame, et ta lihtsalt on väga edukalt süüa hankinud ja muutunud aplaks.»

Samkini sõnul jälgisid varjupaiga töötajad paari nädala jooksul hoolikalt kivikaku toidulauda ning selle ajaga võttis lind kaalus alla 20–30 grammi.

«Me võime kohtuda temaga uuesti, kuid loodetavasti mitte,» lisas Samkin. «Ehk on ta nüüd õppinud oma kaalu kontrolli all hoidma, nii et ta suudab põgeneda röövloomade eest või vältida, et keegi korjab ta üles.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles