Prantsusmaal tuleb ülerahvastatud vanglate eest trahvi maksta (1)

Copy
Prantsuse Bastille' kindluse ja vangla võimalik välimus keskajal. 
Autor: Theodor Josef Hubert Hoffbauer.
Prantsuse Bastille' kindluse ja vangla võimalik välimus keskajal. Autor: Theodor Josef Hubert Hoffbauer. Foto: AKG Images / Scanpix

Euroopa Inimõiguse Kohus leidis neljapäeval, et Prantsuse võimud ei ole rakendanud piisavalt meetmeid vanglate ülerahvastatuse probleemi lahendamiseks ja neil tuleb maksta kümnetele vangidele tuhandetesse eurodesse ulatuva kahjutasu.

Hagi esitas 32 vangi kuuest vanglast, mille hulgas on ka Prantsusmaa suurim, Pariisi lähedal asuv 2500 kinnipeetavaga Fresnes, kus on vange ligi kaks korda rohkem kui voodikohti.

«Kohus leidis, et enamikule hagejatele eraldatud isiklik ruum on nende kinnipidamisaja jooksul langenud alla miinimumstandardi kolm ruutmeetrit,» ütles kohus avalduses.

Otsuses kritiseeriti ka tualeti kasutamise privaatsuse puudumist.

Prantsusmaal oli 2019. aasta oktoobri seisuga 188 vanglas trellide taga 70 800 inimest. Ametlikult on ruumi 61 065 vangile, mis tähendab 116-protsendist hõivatust.

Voodite nappuse tõttu magab ligi 1500 vangi põrandale pandud madratsil.

Vanglatingimused on pikka aega riigile häbi teinud. 2016. aasta ametlikus raportis kirjeldatakse rottidest kubisevaid konge, kus magatakse kolmekesi 10-ruutmeetril.

Puudus on ka personalist, mille tõttu korraldasid vangivalvurid 2018. aastal kahenädalase üldstreigi.

President Emmanuel Macron on lubanud luua oma ametiaja lõpuks 2022. aastal lisaruumi 7000 vangile.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles