Kurdi minister: soome ISISe võitlejate kohus peaks toimuma Süürias

Patrik Hytönen
, reporter
Copy
Kurdivalitsuse välisasjade eest vastutav Abdulkarim Omar (vasakul) ja Soome välisminister Pekka Haavisto täna Helsingis.
Kurdivalitsuse välisasjade eest vastutav Abdulkarim Omar (vasakul) ja Soome välisminister Pekka Haavisto täna Helsingis. Foto: Jussi Nukari via www.imago-images.de/imago images/Lehtikuva/Scanpix

Kurdi valitsuse välissuhete eest vastutav Abdulkarim Omar kohtus täna Soome välisministri Pekka Haavistoga ja nad arutasid Süürias asuva al-Holi laagri ja seal vangis olevate välismaalastest ISISe võitlejate olukorda.

Omari sõnul ei saa kurdi valitsus laagri haldamisega üksi hakkama. «Al-Holi laagri olukord on väga halb. Võiks öelda, et ISIS on viinud oma pealinna sinna. Al-Hol on tiksuv ajapomm.»

Omar soovib Euroopa Liidu riikidelt ja Soomelt abi ning kurdi valitsus sooviks viia radikaalsemad isikud al-Holi laagrist ära. Laagris olevatele lastele soovitakse luua koole ning hoida ära nende radikaliseerumine. «Kui lapsed kasvavad al-Holis, tulevad neist hullemad terroristid kui nende vanemad.»

Kõige tähtsam on Omari sõnul see, et kohut peetaks Süürias ning Omar pakkus välisminister Haavistole välja teha koostööd. «Oleks mõistlik korraldada protsessid Kagu-Süürias. Meil on tõendid ja ka tunnistajad seal olemas.» Haavisto ei soovinud kommenteerida Omariga peetud vestlust.

Omar ei kommenteerinud seda, kas Soome välisministeeriumiga lepiti midagi uut kokku soomlastest naiste ja laste Soome tagasi toomises. «Soome seisukohast on hea see, et soomlastest ISIS-e liikmeid on võrreldes teiste riikidega vähe.» 

Omari väitel tunneb kurdi valitsus end petetuna. Rahvusvaheline koostöö aitas neid ISIS-e vastu võitlemisel, kuid on nüüd nad jäetud enda eest ise hoolt kandma. Al-Holi laagris on üle 10 000 ISISe liikmeks olnud välismaa naist ja last. «Euroopa riigid ei võta sealt oma kodanikke tagasi, sest need on ohuks julgeolekule. Meie hinnangul on selline tegevus väga vale.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles