Koroonaviirusest sai rahvusvaheline terviseoht (4)

Copy
Reisija maskiga, 30.01.2020
Reisija maskiga, 30.01.2020 Foto: MICHAEL TEWELDE/AFP/Scanpix Baltics

USAs teatati esimesest inimeselt inimesele kandunud koroonaviirusesse nakatumisest. WHO (Maailma Terviseorganisatsioon) andmetel oli nakatanuid kolmapäevase seisuga 6065, neljapäevaks ligikaudu 8100. 

Neljapäevase seisuga on koroonaviirusesse nakatunud ligi 8100 inimest, 98 neist väljaspool Hiinat. Hiina ametnike kinnitusel on surmajuhtumeid 171.

USA tervishoiuametnikud teatasid neljapäeval, et on tuvastanud esimese juhtumi, kus isik nakatus uue koroonaviirusega Ühendriikide pinnal: tegemist oli mehega, kes sai haiguse Wuhani linna külastanud abikaasalt. «Teine Illinoisis uue koroonaviiruse suhtes positiivse proovi andnud isik on Chicago elanik ning esimese reisil nakatunu abikaasa,» ütles haiguste kontrolli ja ennetuse keskuste direktor Robert Redfield.

Ametnikud selgitavad välja paari viimased liikumised, külastused ja kokkupuuted teiste inimestega.

Forbes'i andmetel tühistati esialgne 23. jaanuari WHO koosolek, kus plaaniti arutada koroonaviiruse kui rahvusvaheliseks tervisekriisi käsitlemist. Neljapäeva õhtul peeti samateemaline erakorraline koosolek, kus viirus nimetati rahvusvaheliseks terviseohuks. Viimati nimetati kriisiks ebola viirus. 

«Meie suurimaks mureks on võimalus, et viirus levib riikidesse, kus on nõrk tervishoiusüsteem,» sõnas WHO peadirektor Tedros Adhanom Ghebreyesus.

WHO pressikonverentsil mainiti, et Hiina praegust käitumist ei saa võrrelda SARS-i viiruspuhanguga nullindate alguses. WHO tervisekriiside programmide tegevdirektori Michael Ryani sõnul peavad riigid koos otsustama, mis on järgmine samm: «Kui liikuda arenenud vaktsiinideni, on see keeruline äri. See nõuab suurt investeeringut ja rahvusvahelist koostööd nii era-, kui ka avasektoris ja me peame suutma seda lubada.»

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles