Koroonaviirus jõudis Venemaale (3)

Copy
Eile leiti Wuhani linnas tänavalt surnult lamav mees, tema juurde saabusid kaitseülikondades meedikud.
Eile leiti Wuhani linnas tänavalt surnult lamav mees, tema juurde saabusid kaitseülikondades meedikud. Foto: HECTOR RETAMAL/AFP/Scanpix

Venemaal avastati täna kaks uue koroonaviiruse juhtumit. Kokku on rohkem kui 20 riigis haigusesse nakatunud ligi 10 000 inimest.

Venemaa asepeaminister Tatjana Golikova teatas täna, et kahel Venemaal viibival hiinlasel on avastatud uus koroonaviirus ning nad on paigutatud isolatsiooni.

Juhtumid registreeriti Taga-Baikali krais ja Tjumeni linnas. Kahe piirkonna vahel on ligi 5000 kilomeetrit.

Ühtlasi teatas Golikova, et Venemaa kodanikud evakueeritakse uue koroonaviiruse epitsentrist ning tuuakse tagasi kodumaale. Wuhani linnas on teadaolevalt 300 ja ülejäänud Hubei provintsis 341 venelast. 2665 venelast viibib puhkusel Hainani saarel ja nemad tuuakse tagasi Venemaale 4. veebruaril.

Juba eile teatas Venemaa, et sulgeb oma piiri Hiinaga ja lõpetab elektrooniliste viisade väljastamise Hiina kodanikele.

Olulised arvud

Nakatunuid kogu maailmas 9962, neist veidi enam kui 100 väljaspool Hiinat

Haigusjuhtumeid on tuvastatud 25 riigis

Haiguse tagajärjel surnuid 213, kõik nad elasid Hiinas

Uue koroonaviiruse levik sai alguse 31. detsembril 2019

Kahju majandusele võib ulatuda rohkem kui 30 miljardi euroni

Koroonaviirusesse nakatunute arv on ületanud 2003. aastal maailma räsinud SARS-i viirusesse nakatunute arvu. SARS-i nakatunuid oli 8100, uude koroonaviirusesse on nakatunud vähemalt 9962 inimest. SARS nõudis 774 inimese elu.

SARS levis 26 riiki, uus koroonaviirus on praegu levinud 20 riiki.

Piiride sulgemine ei pruugi aidata

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) hoiatas reedel, et piiride sulgemine võib ohtliku koroonaviiruse leviku tõkestamisel ebatõhus olla ning selle levikut hoopis kiirendada.

Kui piirid ametlikult sulgeda, ei saa inimeste üle enam arvet pidada ja nende liikumist jälgida, ütles WHO pressiesindaja Christian Lindmeier.

WHO kuulutas epideemia eile globaalseks terviseohuks, kuid ei soovitanud piirata rahvusvahelist kaubandust või reisimist ning ärgitas neid meetmeid võtnud riike ümber mõtlema.

Siiski on mitmed riigid oma piiri Hiinaga kinni pannud või keelanud sisenemise Wuhanist tulnud reisijatele.

Lindmeieri sõnul võib see olukorda ainult hullemaks teha.

«See võib olla loogiline samm, öelda, et vaadake, me näeme väljaspoolt ohtu, sulgegem end,» ütles ta. «Aga me teame teiste stsenaariumite pealt, näiteks ebola või teised juhtumid, kus inimesed tahavad reisida, et kui ametlikud rajad pole avatud, leitakse mitteametlikud.»

«Ainuke viis asju kontrollida, mõõta näiteks palavikku, tuvastada reisiajalugu, proovida seirata piiriületajaid ja näha kas neil on märke nakkusest, on läbi ametlike piiripunktide,» ütles ta.

Varem on WHO rahvusvahelise hädaolukorra välja kuulutanud näiteks Ebola tõttu aastatel 2014 ja 2019, Zika viiruse tõttu 2016. aastal ja seagripi tõttu aastal 2009.

Kummituslinn Wuhan

Hallipäine kaitsemaski kandev mees lamab surnult kõnniteel, tema juurde saabuvad kaitseülikondades meedikud. See on pilt, mis äärmuslikul viisil kirjeldab uue koroonaviiruse epitsentriks olevas Wuhani linnas valitsevat kriisi.

Tavaolukorras oleks 11 miljoni elanikuga Wuhani tänavad rahvast täis. Nüüd, mil linnast alguse saanud koroonaviirus on levinud üle kogu riigi mujal maailmas, on linn muutunud kummituslikuks. 

Kuigi surnult kõnniteel lamavast mehest pildi teinud uudisteagentuuri AFP ajakirjanik ei tea, kas mees suri just koroonaviiruse tõttu, siis möödakäijate ja meditsiinitöötajate reaktsioon ilmestab linnas valitsevat hirmu. Inimesed kõndisid mehest mööda suure ringiga ja meedikud kandsid kaitseülikonda.

Lähedal viibinud naine usub, et mees suri viiruse tagajärjel. «See on kohutav,» ütles ta AFP-le. «Neil päevil on surnud paljud.»

Tehas pandi karantiini

Indoneesias pandi karantiini hiiglasuur Hiina ettevõttele kuuluv PT Indonesia Morowali Industrial Park tehasekompleks, kus töötab rohkem kui 40 000 inimest. 

Tehases töötab ligikaudu 5000 hiinlast, osa neist on pärit uue koroonaviiruse epitsentriks olevast Wuhani linnast.

Tehasehoones viiakse parasjagu läbi ulatuslikku tervisekontrolli. Praegu pole tehases koroonaviirust tuvastatud, aga tehasesse sisenemine ja sealt väljumine on haiguspuhangu kartuses ajutiselt keelatud.

Eriolukord Itaalias

Itaalia valitsus kuulutas täna uue koroonaviiruse leviku tõkestamiseks välja kuus kuud kestva eriolukorra. Otsus langetati pärast kahe nakatumise kinnitamist Roomas. Nakatunuid ravitakse Rooma Spallanzani nakkushaiguste instituudis.

Eriolukorra väljakuulutamine annab piirkondlikele võimudele lisavolitusi ning vähendab bürokraatlikke takistusi, kirjutab Itaalia meedia.

Politsei eraldas paari ööbimispaigaks olnud hotelliruumi pealinna keskosas. Teistelt samas grupis Itaaliasse tulnud hiina turistidelt võeti viiruseproovid, kuid tulemused pole veel selgunud.

Proovid võeti ka hotellis töötavalt 42-aastaselt rumeenlaselt, teatas meedia.

Ühtlasi peatas Itaalia eile Hiina ja Itaalia vahelise lennuliikluse, kuid lubas maanduda kõikidel enne keeldu õhku tõusnud lennukitel. Lisaks laseb Itaalia Hiina naasta samade lennukitega tagasireisi tegema pidanud reisijad.

Evakuatsioon

Hubei provintsis asuvast Wuhanist 31. detsembril leitud uus koroonaviirus 2019-nCoV levib jätkuvalt nii kodu- kui välismaal ning mitu riiki on oma kodanikud Hiinast evakueerinud.

Austraalia, Suurbritannia, Lõuna-Korea, Singapur ja Uus-Meremaa kavatsevad kõik Wuhanist evakueeritud inimesed kaheks nädalaks karantiini panna.

Täna andis Hiina ka Saksmaaale loa oma kodanikud koroonaviiruse levikualalt ära tuua. 

«Meil on Hiina võimudelt kõik vajalikud load, et meie kaaskodanikud evakueerida, seepärast asub neil minutitel Hiina poole teele Bundeswehri lennuk,» ütles Maas.

USA ja Jaapan soovitavad oma kodanikel Hiinasse mitte reisida. Mitmed riigid on peatanud viisade väljastamise hiinlastele, Mongoolia keelab Hiinast autodega riiki sisenemise. Singapur teatas täna, et keelab seoses koroonaviiruse levikuga Hiinas inimeste saabumise sealt.

Mida teama uue koroonaviiruse kohta?

  • Praegu on teada 37 tüüpi koroonaviirust, millest seitse põhjustab haigestumist inimestel, nende hulgas ka 2019-nCOV.
  • Viirus sarnaneb umbes 70 protsendi ulatuses SARSi-viirusega, kuid haiguse kulg on kergem.
  • Koroonaviirused levivad enamasti piisk-, vähem ka kontaktnakkuse teel. 2019-nCOV leviku potentsiaal on väiksem kui näiteks gripil.
  • Enamasti tekivad palavik, köha, hingamisraskused ja tõsisematel juhtudel kopsupõletik. Praegu on ravi sümptomaatiline.
  • Viiruse peiteajaks peetakse 12–14 päeva, aga kui nakatumine toimus inimeselt inimesele, on inkubatsiooniperiood lühem – kuni viis päeva.
  • Eestis on hinnatud haiguse levimise riski väikeseks, järgmisest nädalast on terviseameti laborites valmidus koroonaviiruse tuvastamiseks, seni saadetakse kahtluse tekkides proovid koostööpartnerite laboritesse.
  • Uue koroonaviiruse leviku tõkestamiseks pole praegu asjakohane rakendada piiripunktides reisijate aktiivset seiret ega kehtestada sissesõidupiiranguid.
  • Eesti piiripunktides praegu kontrolli ei rakendata, kuna meil pole otsereise Hiinaga.
  • Tuleks vältida massiürituste ja rahvarohkete kohtade külastamist. Väga oluline on käte pesemine ja haigusnähtudega inimeste vältimine. Hoiduda tuleb ka kontaktist haige loomaga.

Allikas: Eesti terviseamet

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles