AJALOOLINE PÄEV ⟩ Esimest korda astub riik Euroopa Liidust välja (6)

Postimees
Copy
Suurbritannia lahkub täna Euroopa Liidust.
Suurbritannia lahkub täna Euroopa Liidust. Foto: Alex Lentati/ZUMAPRESS.com/Scanpix

Täna jõuab lõpule Suurbritannia ja Euroopa Liidu ligi poole sajandi pikkune ametlik liit. 1973. aastal ühendusse astunud riik alustab uut peatükki, ühenduse juhtide sõnul terendab Suurbritannia lahkumise järel uus koidik ka Euroopa Liidule.

Eesti aja järgi 1. veebruari esimesel tunnil, Suurbritannia aja järgi täna kell 23.00 ja Brüsseli aja järgi südaööl, leiab aset ajalooline hetk. Esimest korda lahkub üks riik Euroopa Liidust.

«Meie ülesanne valitsusena, minu ülesanne, on ühendada seda riiki ja viia meid edasi,» ütles Suurbritannia peaminister Boris Johnson. «See ei ole lõpp, vaid algus. See on hetk, kui tõuseb uus koit ja eesriie tõuseb uueks vaatuseks.»

Siiski ei tähistata Brexitit ametlikult ja suurejooneliselt, sest on teada, et ligi pool elanikkonnast ei poolda ühendusest lahkumist.

Euroopa Liidu kolm juhti -  Euroopa Ülemkogu eesistuja Charles Michel, Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen ja Euroopa Parlamendi president David Sassoli - kuulutasid täna Suurbritannia lahkumist aga hoopis kui uut koidikut Euroopale ja hoiatasid, et London ei säilita lahkumise järel neid eeliseid, mis tal olid ühenduse liikmena.

«Me tahame saavutada Suurbritanniaga parima võimaliku suhte, aga see ei saa kunagi olema nii hea nagu liikmelisus,» ütles Ursula von der Leyen. «Meie kogemus on meile õpetanud, et meie tugevus ei seisne uhkes üksinduses, vaid meie unikaalses ühenduses.»

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles