Austraalias kuulutati metsapõlengute tõttu välja hädaolukord (1)

Copy
Austraalia pealinnas kuulutati võsapõlengute tõttu välja hädaolukord.
Austraalia pealinnas kuulutati võsapõlengute tõttu välja hädaolukord. Foto: Chu Chen/zumapress.com/SCANPIX

Austraalia pealinnas Canberras ja selle lähiümbruses kuulutati täna kontrolli alt väljunud metsapõlengute tõttu välja hädaolukord.

Hädaolukord kehtestati, sest nädalavahetuseks ennustatav kõrge õhutemperatuur ja tugev tuul ähvardab linna ümbruses lõõmavad võsapõlengud kontrollimatuks muuta ning seada ohtu Canberra eeslinnad, kus elab 400 000 inimest.

«Suure kuumuse, tuule ja kuiva maapinna koosmõju kujutab Canberra lähipiirkondadele tõsist riski,» ütles piirkonna peaminister Andrew Barr. 

Viimati kuulutati Canberra lähiümbruses välja hädaolukord 2003. aastal, mil põlengutest oli haaratud kaks kolmandikku sealsest maa-alast ning leekides jättis elu neli inimest ja hävis 470 maja.

Praegu lõõmavad põlengud kaheksal protsendil piirkonna maa-alast. 72 tunniks välja kuulutatud hädaolukord annab võimudele tavapärasest suurema õiguse sundida inimesi evakueeruma, sulgeda teid ja võtta ajutiselt kontroll eraomandi üle.

Mujal riigis on hetkel registreeritud sadakond põlengut. Alates septembrist Austraalias lõõmavad metsapõlengud on nõunud 33 inimese ja miljardi looma elu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles