Linn, mis kunagi oli Süüria presidendi Bashar al-Assadi režiimi vastase ülestõusu süda, on tänaseks muutunud kõhedusttekitavaks kummituslinnaks, kus igal majal on näha üheksa aastat kestnud sõja jäljed.

«See oli revolutsiooni linn,» ütles AFP-le meediaaktivist Ezzeddeen al-Idlibi kui kirjeldas 2011. aastat, mil Süürias puhkesid president Bashar al-Assadi režiimi vastased protestid ja Maaret al-Numani linn sai nende üheks keskpunktiks. «Elanikud enamikest ümbritsevatest küladest saabusid sinna, et meelt avaldada.»

Nüüd, pärast seitset aastat ja võimsat pealetungi, vallutasid al-Assadi väed linna kolmapäeval mässulistelt ja nende liitlastelt taas endale. Tegemist on viimase suurema linnaga, mille valitsusväed mässulistelt tagasi on vallutanud. 

President al-Assadi režiimi edu tuli aga karmi hinnaga. Veel neli kuud tagasi elas Maaret al-Numanis 150 000 inimest. Täna on linn täis mahatõmmatud või purustatud maju, kus seinad on täis kuuliauke. Ainsad räsitud linnatänavatel liikuvad inimesed on sõdurid. Kõik tsiviilelanikud on linnast pagenud.

Kommentaarid (4)
Copy