Põlissoomlased soovivad Yle-lt riigirahastuse ära võtta (2)

Copy
Põlissoomlaste juht Jussi Halla-aho.
Põlissoomlaste juht Jussi Halla-aho. Foto: Vesa Moilanen/AP/Scanpix

Põlissoomlased avaldasid sel nädalal meedia- ja kultuuripoliitilise programmi, kus kõige olulisema ettepanekuna toodud maksukaart, mille eest makstes oleks võimalik vaadata Yle telekanaleid.

Põlissoomlaste programmis kritiseeritakse enim Yle uudisteprogramme. Erakond tõstab kriitikana esile just immigratsiooni ja Euroopa Liidu.

«Näiteks uudiste avaldamisel immigratsiooni ja Euroopa Liidu kohta ei ole Yle endale teadvustanud, et nende ülesanne ei ole rahvale oma «tõde» rääkida, vaid esitada fakte ning jätta lugeja ülesandeks seisukoha moodustamise.»

Põlissoomlaste hinnangul kasutab Yle liiga suuri summasid personalikuludeks, rootsikeelsete saadete tegemiseks ning USA meelelahutussaadete ostmiseks. Erakonna väitel on Yle tegevusse lisandunud multikultuursuse edendamine oma programmides, kus proovitakse näidata seda positiivses valguses.

Põlissoomlaste hinnangul tuleks ringhäälinguseadust muuta nii, et Yle saaks riigieelarvest raha vaid raadiosaadeteks ning telekanaleid rahastataks maksukaartidega. «Kui Yle ajakirjanduslik tase ja lugude kvaliteet ei tõuse, muutuks kohustuslik Yle-maks vabatahtlikuks Yle-maksuks. Nii saaks need, kes soovivad Yle toodangut nautida, teha seda erilise maksukaardiga.»

Yle vastas kriitikale oma sõltumatuse osas juba eelmisel aastal, tõdedes, et nende ajakirjandus toetub kolmele sambale: sõltumatus, usaldatavus ja inimeste väärtustamine.

«Meie ajakirjandus põhineb alati tõepõhisele, olulisele ning mitmepoolsele informatsiooni levitamisele,» sõnas eelmise aasta jaanuaris Yle pressiesindaja Gunilla Ohls. «Oleme tootnud ning toodame ka tulevikus erinevaid vaatenurki immigratsioonist ning anname sõna eri osapooltele. Teeme seda toetudes faktidele ning iga inimest väärtustades.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles