Häkkerid avaldasid Leedu portaalides valeloo Wuhani viirusega USA sõdurist

BNS
Copy
Kuvatõmmis uudisteportaalist kauno.diena.lt.
Kuvatõmmis uudisteportaalist kauno.diena.lt. Foto: kauno.diena.lt

Häkkerid tungisid täna kahte Leedu uudisteportaali ja avaldasid seal valeloo, milles väideti, et riigis viibiv USA sõdur haigestus Hiinast levima hakanud uude koroonaviirusesse.

Lugu, mis nägi välja nagu Baltic News Service-i (BNS) uudislugu, oli nähtav portaalis kauno.diena.lt umbes 10 minutit ning võeti maha enne, kui lugu lehe uudistevoo tippu jõudis, ütles päevalehe Kauno Diena juht Tadas Sirvinskas.

Uudis jõudis ka häkkimise kaudu portaali kaunas.kasvyksta.lt, kus see oli üleval umbes 30 minutit, ütles veebikülge haldava firma juht Vaidas Pilauskas.

«Sel korral häkiti sisu haldamise süsteemi,» ütles Sirvinskas BNS-ile. Tema sõnul eksperdid alles uurivad, kuidas süsteemi sisse murti.

«See juhtum on erakordne. Meil on olnud selliseid (sissetungimise) katseid varemgi, kuid kõik nad ebaõnnestusid,» lisas Sirvinskas.

Loo allikaks oli pandud BNS, kuid BNS seda lugu ei levitanud ning BNS-i uudiste seas teda ka polnud.

Juhtunust teavitati Leedu relvajõude ning portaali toimetus kavatseb pöörduda teistegi ametkondade poole.

Sirvinskase sõnul oli uudis koostatud väga realistlikult, kuid mõned üksikasjad tekitasid kahtlusi. «Teatud stilistilised ja trükkimise üksikasjad olid teistest uudislugudest teistmoodi.»

Laimis Bratikas sõjaväe strateegilise kommunikatsiooni osakonnast ütles, et sõjavägi on teadlik vaid neist kahest häkkimisjuhtumist. Ta rõhutas, et uudises räägitud nakatumisel puudub igasugune tõepõhi.

«See pole Leedus esimene selline juhtum ning kõikide USA sõduritega on hästi,» lausus ta. «Valeinfo eesmärk on diskrediteerida ja ässitada avalikkus meie liitlaste vastu ning paanikat pisut suurendada,» ütles Bratikas.

Leedu uudisteportaalidesse on riigi kaitsesüsteemi kohta valeuudiste avaldamiseks tungitud varemgi.

Mullu ilmus mitmes uudisteportaalis valeuudis Leedus toimuvast sõjaväeõppusest.

Leedu luure sõnul lähtub suurim Leedu küberruumi ähvardav oht Venemaa luure- ja julgeolekuteenistustest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles