Osa Lapimaal puhkust veetvatest hiinlastest ei soovi kodumaale tagasi minna

Copy
Hiina turistid lapimaal.
Hiina turistid lapimaal. Foto: LEHTIKUVA/via REUTERS/Scanpix

​Osa Lapimaal puhkavatest Hiina turistidest sooviks jääda Soome.

Lapi politseijaoskond on sellel nädalal saanud mitmeid päringuid, millega uuritakse võimalust viisat pikendada. Päringuid on tulnud nii reisijatelt kui reisifirmadelt.

«Meile on tulnud küsimusi viisade pikendamise võimaluse kohta nii Rovaniemilt kui ka Ivalost,» sõnas Lapi politseijaoskonnas lube haldav Maarit Koivuniemi. «Asju on üritanud korda ajada nii reisijad ise kui ka reisifirmad oma klientide eest. Osa turiste ei sooviks naasta kodumaale praeguses olukorras.»

«Me oleme suunanud päringute esitajad otsima rohkem infot politsei kodulehelt, kus on juhendid, kuidas viisat pikendada.» Koivuniemi sõnul ei ole ühtegi ametlikku viisapikendamise taotlust Lapi politseile jäetud.

Hiinast Soome reisinud inimene vajab viisat, mille annavad Soome ametivõimud. Viisade hankimisele on karmid tingimused. Politsei võib pikendada reisijate viisasid vaid n-ö force majeure-olukorras. Viisasid võidakse pikendada ka siis, kui Soome välisministeerium keelab piirkonda reisimise, kui piirkonnas on sõjaolukord, looduskatastroof või lennud tühistatakse.

«Isikul peab olema väga suur takistus, mille tõttu ta ei saa riigist lahkuda viisa kehtimise ajal. Lendude tühistamine on üks sellistest põhjustest.»

«Humanitaarne põhjus võib olla näiteks äkiline haigus, mille tõttu ei tohi isik reisida. Ka Soomes elava lähisugulase haigestumine võidakse kvalifitseerida väga suureks takistuseks. Haigusjuhtumise puhul tuleb isikul esitada aga arstitõend.»

Lube väljaandvad ametiisikud ei ole veel saanud juhiseid, kuidas praeguses olukorras tegutseda. «Ministeeriumilt ja politseivalitsuselt ei ole veel tulnud mingeid juhiseid. Me jälgime olukorda ning vaatame, kuidas asi edeneb. Kui Soome välisministeerium keelaks Hiinasse reisimise, siis sellisel juhul peaksime me Hiina turistide viisad pikendama.»

Soome välisministeerium ei ole veel Hiinasse reisimist keelanud. Ministeerium on soovitanud olla reisijatel ettevaatlik ning vältida tarbetut reisimist Hubei maakonda.

Inaris Saarisselkäl puhkav Hiina turist Hekan ütles Ylele, et Hiina ametivõimud on pikendanud tema seltskonna puhkusereisi. «Puhkus kestab planeeritust kauem, otsus on tulnud Hiina ametivõimudelt. Liigume Soomest teise riiki ning naaseme Hiinasse alles hiljem.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles