Suurbritannia lahkus ametlikult Euroopa Liidust (26)

Copy
Brexiti pooldajad parlamendi juures pidutsemas.
Brexiti pooldajad parlamendi juures pidutsemas. Foto: EMPICS Entertainment/ScanPix

Suurbritannia Euroopa Liidust lahkumise lepe on jõustunud ja nii on sellest saanud ainus EList lahkulöönud riik.

Britid ühinesid tollal Euroopa Majandusühenduse nime kandnud blokiga 1973. aastal.

Aasta lõpuni vältaval üleminekuperioodil säilivad Ühendkuningriigil siiski ELi liikme õigused ja kohustused. Näiteks reisimine ja kaubavahetus jätkuvad endisel viisil. 

Samas ei saa riik enam osaleda ühenduse otsuste langetamisel. Ees seisavad pingelised läbirääkimised ELi ja Suurbritannia uute suhete üle. 

Peaminister Boris Johnsoni sõnul tähendab Brexit Ühendkuningriigile uut algust. Lahkumise eel peetud kõnes lubas ta teha tööd ka riigi ühtsuse nimel. 

Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen ütles reedel, et ühendus taotleb Brexiti teoks saades võimalikult head suhet Suurbritanniaga. Brüsselis rääkinud von der Leyen rõhutas samas, et lahutusega saab Ühendkuningriigist siiski ühendusest väljaspool olev riik, mille positsioon ei saa kunagi olla sama hea kui liikmena.

Londoni kesklinnas parlamendihoone juures pidutsesid reede õhtul Union Jacke lehvitades Brexiti pooldajad.

«Me tegime selle ära,» kuulutas aastaid Brexiti nimel kampaaniat teinud endine Euroopa Parlamendi liige Nigel Farage, enne kui rahvas võttis üles riigihümni. 

Üldiselt oli tegemist heatahtliku üritusega, kui mitte arvestada tulihingelist Brexiti pooldajat, kes süütas varem Euroopa Liidu lipu. 

Samas laiemalt linnapildis lahkumispäev eriti ei kajastunud. Suuremaid rahvapidustusi polnud, sest Brexit lõhestab endiselt britte ja paljud kardavad tagajärgi, mille toob kaasa 47 aastat kestnud sidemete lõhkumine oma lähinaabritega.

Brexitit ei saa siiski enam tühistada. Kui Ühendkuningriik tahaks mingil hetkel ELi rüppe naasta, tuleb selle üle alustada uusi liitumiskõnelusi. 

Kommentaarid (26)
Copy
Tagasi üles