USA on nõus katma kogu Valgevene nafta- ja gaasivajaduse

Copy
USA välisminister Mike Pompeo ja Valgevene välisminister Vladimir Makei teel ühisele pressikonverentsile.
USA välisminister Mike Pompeo ja Valgevene välisminister Vladimir Makei teel ühisele pressikonverentsile. Foto: KEVIN LAMARQUE / AFP / Scanpix

USA välisminister Mike Pompeo teatas täna, et USA suudab ja on nõus tarnima Minskile kõik Valgevene tarbitava nafta ja gaasi.

USA pakkumisest saab ilmselt pind Venemaa silmas, sest Moskva ja Minsk vaidlevad nafta- ja gaasitarnete pärast ning Venemaa hiljuti katkestas tarned Valgevenele.

Pompeost sai viimase 26 aasta jooksul esimene Valgevenet külastanud USA välisminister.

Kohtumisel Valgevene presidendi Aleksandr Lukašenkoga väljendas Pompeo lootust, et suudab pakkuda Valgevenele võimalust saavutada Minski soovitud suveräänsus ja sõltumatus.

«Ühendriigid tahavad aidata Valgevenel ehitada omaenda suveräänset riiki,» lausus minister ühisel pressikonverentsil Valgevene välisministri Vladimir Makeiga.

«Meie energiatootjad on valmis tarnima teile konkurentsivõimelise hinnaga 100 protsenti teie vajatud naftast. Oleme maailma suurim energiatootja ja te peate meile vaid helistama.»

Valgevene pelgab, et Venemaa üritab teda endasse neelata ning hakkas detsembris ostma gaasi Norralt, kui Venemaa oma kraanid kinni keeras.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles