Iraan saadab lähipäevil orbiidile teadussatelliidi

Copy
Satelliit maailmaruumis. Pilt on illustreeriv.
Satelliit maailmaruumis. Pilt on illustreeriv. Foto: Reuters

Iraan saadab lähipäevil orbiidile uue teadussatelliidi, ütles islamivabariigi kosmoseagentuuri direktor laupäeval AFP-le.

Satelliidi Zafar (farsi keeles «võit») ehitamist alustati kolm aastat tagasi 80 Iraani teadlase osalusel, ütles Morteza Berari. Ta ei täpsustanud satelliidi üleslennutamise kuupäeva.

113 kilogrammi kaaluv satelliit toimetatakse Maast 530 kilomeetri kõrgusel asuvale orbiidile raketiga Simorgh. Satelliit teeb ümber Maa 15 tiiru ööpäevas ning tema kavandatav tööiga on üle 18 kuu, seletas Berari.

Satelliidi peamine ülesanne on fotode tegemine, Iraan vajab selliseid andmeid uurimaks maavärinaid, ennetamaks looduskatastroofe ja arendamaks oma põllumajandust, sõnas kosmoseagentuuri juht.

"See on uus samm meie riigile," ütles Berari ja lisas, et Iraan on varem suutnud toimetada satelliidi Maast 250 kilomeetri kõrgusel asuvale orbiidile.

Kuigi mõned lääneriigid tunnevad muret Iraani satelliidiprogrammi pärast, ütles Berari, et islamivabariigi kosmoseprogramm on rahumeelne.

"Kogu meie tegevus avakosmoses on läbipaistev," rõhutas ta.

Berari lisas, et Iraani kosmoseagentuur kavatseb enne 2021. aasta märtsi ehitada veel viis satelliiti.

2019. aasta jaanuaris teatas Teheran, et satelliit Payam ei suutnud jõuda orbiidile. Selle satelliidi ülesanne oleks olnud andmete kogumine keskkonnamuutuste kohta Iraanis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles