Rändtirtsud võivad Aafrika ja Aasia nälga jätta (6)

Copy
Rändtirtsude rünnak ähvardab jätta nälga inimesed nii Ida-Aafrikas kui Aasias.
Rändtirtsude rünnak ähvardab jätta nälga inimesed nii Ida-Aafrikas kui Aasias. Foto: AP/Scanpix

Somaalia ja Pakistan kuulutasid rändtirtsude invasiooni tõttu välja eriolukorra ja veel mitu riiki Aafrikas seisavad silmitsi näljaste putukate parvedega, mis ähvardavad inimeste toitulaua tühjaks jätta.

Nädalavahetusel kuulutas Aafrika idarannikul asuv Somaalia, üks maailma vaeseim ja haavatavaim riik, välja eriolukorra, sest näljaste rändtirtsude parved võivad hävitada suure osa saagist.

Tsükloni Pawan kaasa toodud vihmad on põhjustanud tirtsude hoogsa paljunemise ja nende parved ohustavad riigi niigi keerulist olukorda toidurindel. 

«Inimeste ja nende kariloomade toiduallikad on ohus,» ütles Somaalia põllumajandusministeerium. 

ÜRO toiduorganisatsioon (FAO) hoiatas möödunud kuul, et Ida-Aafrikas on rohkem rändtirtse kui viimaste aastakümnete jooksul. FAO andmeil ei ole selliseid parvi Somaalias ja Etioopias nähtud vastavalt 25 ja Keenias 70 aasta vältel. 

Organisatsioon hoiatab, et tirtsude hulk võib suvega kasvada kuni 500 korda.

35-aastane Asha Khalif Ali koos oma pojaga nisupõllul, kus saagi on hävitanud tugevad vihmad ja rändtirtsuparved.
35-aastane Asha Khalif Ali koos oma pojaga nisupõllul, kus saagi on hävitanud tugevad vihmad ja rändtirtsuparved. Foto: GIULIA PARAVICINI/REUTERS/Scanpix

«Isegi eriti väike tirtsuparv võib süüa päevas sama palju kui 35 000 inimest. See on eriti laastav piirkondades, kus iga gramm toitu on vajalik nälja leevendamiseks,» märgib FAO. 

Somaalia kehtestas eriolukorra, et rändtirtsudega võitlemiseks oleks võimalik senisest efektiivsemalt raha koguda. Põllumajandusministeeriumi sõnul on hädavajalik panna rändtirtsude levikule piir enne aprillis toimuvat saagikoristust.

«Kui me kohe praegu ei tegutse, seisame silmitsi tõsise toidukriisi ohuga ja seda ei saa me endale lubada,» lisas Somaalia põllumajandusministeerium.

Aafrika idaosa riikides kannatab juba praegu näljahäda käes 19 miljonit inimest.

Somaalia kõrval laastavad rändtirtsud saaki ka Keenias ja Etioopias. Lisaks kuulutas rändtirtsude tõttu eriolukorra välja ka Pakistan. Peaminister Imran Khani sõnul pole rändtirtsud sellises ulatuses Pakistani laastanud juba kaks aastakümmet.

Rändtirtsud saabusid Pakistani Iraanist ja nad hävitavad eelkõige puuvilla-, nisu- ja maisisaaki ning seetõttu kardetakse ka Pakistanis, et inimeste toidulaud võib rändtirtsude tõttu jääda tühjaks.

«Rändtirtsude rünnak on pretsedenditu ja murettekitav,» ütles Pakistani toiduvarude minister Makhdoom Khusro Bak­h­tiar eelmisel nädalal parlamendile. 

Kardetakse, et Pakistanist võivad rändtirtsud suunduda ka naaberriiki Indiasse. 

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles