Koroonaviiruse epitsentrist evakueeriti lätlanna

Copy
Uue koroonaviiruse epitsentrist saabunud turistide pritsimine antiseptikuga Indoneesias Batami lennujaamas.
Uue koroonaviiruse epitsentrist saabunud turistide pritsimine antiseptikuga Indoneesias Batami lennujaamas. Foto: Indonesian Foriegn Ministry/AP/Scanpix

Uue koroonaviiruse nakkuse epitsentrist Hiina Wuhani linnast evakueeriti Prantsusmaale Läti kodanik, kes jääb sinna kaheks nädalaks karantiini, kirjutas Läti välisminister Edgars Rinkēvičs Twitteris ja tänas Prantsuse valitsust abi ja toetuse eest.

Taudi keskmeks peetavast Wuhanist toimetati teise lennuga Prantsusmaale 254 inimest. Kolmekümne kuuel neist märgati koroonaviirusega seostatavaid haigusnähte.

Eesti välisministeeriumist öeldi eelmisel nädalal Postimehele, et haiguse epitsentriks olevas Hubei provintsis viibib teadaolevalt üks eestlane, aga ta pole Eesti võimudelt seoses haiguspuhanguga abi palunud. 

Lisaks Prantsusmaale toimetavad oma kodanikke Wuhanist ära mitmed teisedki riigid. Austraaliasse saabus täna lennuk 243 evakueerituga, kes paigutatakse 14 päevaks karantiini Jõulusaarel asuvasse immigrantide kinnipidamiskeskusse. Jõulusaar asub Austraalia mandriosast rohkem kui 1500 kilomeetri kaugusel.

Võimude andmeil hoitakse karantiini panduid eraldi väljasaatmist ootavast Sri Lanka perekonnast, kes olid seni immigrantide kinnipidamiskeskuse ainsad asukad.

«Plaan on panna inimesed väikestesse pererühmadesse, nii et ei ole täielikku läbikäimist. Seega ei peaks terve grupp sinna jääma, kui keegi tõesti haigeks jääb,» ütles tervishoiujuht Brendan Murphy.

Välisminister Marise Payne ütles, et valitsus kaalub ka teise lennuki saatmist Wuhani, et evakueerida sealt veel umbes 300 austraallast.

Austraalia arutab Vaikse ookeani riikidega ka nende kodanike evakueerimist, kuid Payne'i sõnul peaks ka nende kodanikud Austraalia tšarterlennule tulles Jõulusaarele karantiini minema.

Kibekiirelt valminud haigla

Uus koroonaviirus on seni nõudnud vähemalt 362 ohvrit, nakatunuid on Hiinas ja välismaal üle 17 300. 

Hongkongis tulid tänavatele sajad meditsiinitöötajad, kes nõuavad koroonaviiruse leviku piiramiseks piiri sulgemist Mandri-Hiinaga. Veel sajad arstid on lubanud protestiga järgmistel päevadel liituda. Hongkongis on seni registreeritud 15 uue koroonaviiruse juhtu.

Haiguse epitsentriks olevas Wuhanis aga valmis kümne päevaga koroonaviirusesse nakatunute jaoks uus haigla, ehitamisel on ka teine 1500 voodikohaga haigla. Uues haiglas, mis ehitati Wuhani südalinnast eemale, asuvad tööle rahvavabastusarmee meedikud.

Kümne päevaga valminud haigla Wuhani linnas.
Kümne päevaga valminud haigla Wuhani linnas. Foto: Cheng Min via www.imago-images.de/imago images/Xinhua/Scanpix

Hiina peaepidemioloog Zhong Nanshan rõhutas, et täiendavad voodikohad on nakkuse leviku peatamisel otsustava tähtsusega.

«Haiglakohtade puudumisel saadeti haigestunud koju tagasi, mis on äärmiselt ohtlik. Seetõttu on uute voodikohtade saamine oluline edasiminek,» ütles Zhong usutluses riigitelevisioonile.

Samas teatasid Hiina võimud täna, et uue ülinakkava koroonaviiruse ohjeldamiseks vajatakse kiiresti meditsiinilist kaitsevarustust.

«Hiina vajab praegu kiiresti kaitsemaske, kaitseülikondi ja turvaprille,» ütles välisministeeriumi kõneisik Hua Chunying ajakirjanikele.

Lõuna-Korea, Jaapan, Kasahstan ja Ungari on juba Hiinale meditsiinitarvikuid annetanud.

Viirus on praeguseks levinud vähemalt 24 riiki, kuigi paljud valitsused on kehtestanud Hiinast saabuvatele inimestele reisikeelu. Eile teatati Filipiinidel esimesest koroonaviirusega seotud surmast väljaspool Hiinat.

Täna teatas Venemaa, et kõik välismaalased, kellel koroonaviirus diagnoositakse, saadetakse riigist välja. Ühtlasi lükkub viiruse tõttu edasi Sotši investeerimisfoorum.

Sotši foorum oli kavas  12.–14. veebruaril, kuid Hiinast alguse saanud koroonaviiruse taudi tõttu reisimist ja kogunemisi peljatakse. Peaminister Mihhail Mišustin lubas saata Hiinale ka humanitaarabi.

Mišustin ütles operatiivnõupidamisel, et välismaalased, kui neil tuvastatakse koroonaviirus, võidakse riigist välja saata. Tema sõnutsi näeb seda ette riigi tauditõrjeplaan. Ta märkis samuti, et Hiina koroonaviirus on kantud ohtlikke haiguste nimistusse.

«See võimaldab viia ellu välisriikide kodanike deporteerimise, kui neil tuvastatakse selline haigus, ja kehtestada erilised piirangumeetmed, sealhulgas isoleerimine ja karantiin,» ütles valitsusjuht.

Venemaal on seni kinnitust leidnud kaks nakkusjuhtumit - Baikali taga ja Tjumeni oblastis, mõlemad on hiinlased. Venemaa sulges Kaug-Ida piiri, katkestas rongiliikluse ja piiras oluliselt lennuliiklust Hiinaga.

Hiinas on viirusse surnud 361 inimest, mida on enam kui 2002.-03. aasta SARS-i viiruspuhangu ajal. SARS, mille põhjustas uue koroonaviirusega sarnane patogeen, sai alguse samuti Hiinast. Kokku suri maailmas SARS-i 774 inimest, peamised surmajuhtumid väljaspool Mandri-Hiinat olid Hongkongis. 

Hiina süüdistab USA-d paanika külvamises

Ühendriikide vastus koroonaviiruse epideemiale, sealhulgas reisikeelu kehtestamine Hiinat väisanutele, külvab vaid paanikat, teatas Peking.

«USA ei ole pakkunud sisulist abi ja külvab ainult paanikat,» ütles Hiina välisministeeriumi kõneisik Hua Chunying.

Washington kuulutas koroonaviiruse epideemia reedel eriolukorraks ja keelas riiki sisenemise kõigile väliskodanikele, kes on viimase kahe nädala jooksul Hiinas käinud.

Piirangud kehtestati ka haiguse epitsentrist Wuhanist naasnud USA kodanikele, kes pannakse kaheks nädalaks karantiini.

Ühendriikides on seni teatatud kaheksast koroonaviirusesse nakatumisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles