Wiesenthali keskus mõistis hukka Horvaatia fašistliku liidri mälestamise

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Horvaatia fašistlik liider Ante Pavelić.
Horvaatia fašistlik liider Ante Pavelić. Foto: Wikipedia.org

Natsikurjategijaid jälitav Simon Wiesenthali keskus mõistis hukka Horvaatia sõjaaegse liidri Ante Pavelići 51. surma-aastapäeva mälestusmissa.

Pavelić juhtis Horvaatiat pärast seda, kui natsionaalsotsialistliku Saksamaa väeüksused 1941. aastal Jugoslaaviasse tungisid ning Horvaatia end iseseisvaks kuulutas. Horvaatia fašistliku liikumise Ustaše liider juhtis nukuvalitsust kuni 1945. aasta maini, misjärel põgenes ta Argentinasse, vahendas uudistevõrk AFP.

1959. aastal Hispaanias surnud Pavelići mälestuseks mullu 28. detsembril pealinnas Zagrebis toimunud missa ärritas aga Wiesenthali keskust, mis nimetas seda Horvaatia katoliku kiriku jaoks häbiväärseks ning peagi Euroopa Liiduga ühineva riigi jaoks sobimatuks.

Ka nõudis Wiesenthali keskus missaga seotud kahe preestri ametist vabastamist, leides, et mälestusüritus polnud kuidagi seotud kristlike väärtustega.  

Keskuse Jeruusalemma haru juht Efraim Zuroff leidis, et sel moel on rängalt solvatud Pavelići ohvrite mälestust ning mõnitatud Ustaše režiimi ohvreid. Ka soovitas Zuroff Horvaatia võimudel sellised tseremooniat tulevikus keelustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles