Streik ähvardab sulgeda kaheks päevaks kõik Soome Prismad

Copy
Sikupilli Prisma. Pilt on illustratiivne.
Sikupilli Prisma. Pilt on illustratiivne. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Soome teenindustöötajate ametiühing PAM ähvardab streigiga, mis jätaks Soomes kaheks päevaks suletuks kõik Prisma kauplused. Streigist ähvardab osa võtta ligi 50 000 teenindustöötajat.

Ametiühingu plaanide järgi algaks streik S-ryhmä logistika- ja transpordiettevõttes Inex Partners teisipäeval, 18. veebruaril, ning kestaks seal 22. veebruari südaööni. Prismad oleksid kinni 20. ja 21. veebruaril.

Samaks nädalaks on kavandatud ka kinnisvarahooldusettevõtete streigid Lapis, Kainuus, Kesk-Soomes ja Pohjanmaal. PAMi esinaine Annika Rönni-Sällinen ütles, et praegune plaan puudutab ühe nädala tööseisakuid. «Järgnevate nädalate streikide kohta anname teada hiljem,» lisas ta.

PAM katkestas läbirääkimised kaubanduskoja ja kinnisvarahooldusettevõtjatega 31. jaanuaril, mil lõppes eelmine kollektiivleping. Rönni-Sällineni sõnul on läbirääkimiste katkemise peapõhjus ületunnid ja nende tasustamine.

PAM süüdistab Soome Tööandjate Keskliitu selles, et nad takistavad tööandjatel ametiühinguga otse läbi rääkida ning tahavad arutelusid ise koordineerida. «Koordineerimisega soovivad tööandjad võtta kringlist rosinad ning kohustada koristajaid ja müüjaid tegema jätkuvalt tasuta lisatööd.»

Kuna PAM otsustas läbirääkimised lõpetada, siis kohtutakse järgmine kord juba riikliku lepitaja juures Helsingis. Kaubanduskoja tööturujuht Anna Lavikkala oli pettunud PAMi streigiotsuses: «Meil on olnud terve jaanuari pikad sisutihedad läbirääkimised.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles