Soome jätkab Iraagi asüülitaotlejate tagasisaatmist (1)

Copy
Soomest Iraaki naasevad asüülitaotlejad Bagdagi lennujaamas 2016. aastal. Pilt on illustratiivne.
Soomest Iraaki naasevad asüülitaotlejad Bagdagi lennujaamas 2016. aastal. Pilt on illustratiivne. Foto: KHALID AL-MOUSILY/REUTERS/SCANPIX

Soome politsei jätkab elamisloast ilma jäetud Iraagi asüülitaotlejate tagasisaatmist oma koduriiki, kinnitas politseivalitsuse ametnik Mia Poutainen.

Keskerakonna parlamendisaadik Mikko Kärnä avaldas pühapäeval pressiteates, et politsei jätkab elamisloata jäetud asüülitaotlejate tagasisaatmist Iraaki. Politsei peatas väljasaatmised mullu novembris pärast seda, kui Euroopa Inimõiguste Kohus langetas süüdimõistva otsuse seoses 2016. aastal Soomest Iraaki tagasi saadetud asüülitaotlejaga, kes peagi pärast Iraaki naasmist seal tapeti.

Poutaneni sõnul peatati tagasisaatmised vaid maksimaalselt kaheks nädalaks. Poutaneni sõnul lõid politsei ja immigratsiooniamet pärast kohtuotsust ühise tegevusjuhendi, mille põhjal viiakse kõik tagasisaatmisotsused inimõiguste kohtu otsusega kooskõlla. «Enne asüülitaotleja tagasisaatmist teeb politsei koostööd immigratsiooniametiga, et olla kindel selles, et ei saadeta tagasi kedagi, kelle elu võib olla ohus.»

Poutanen rõhutab, et politsei saadab asüülitaotlejad, kellele elamusluba antud ei ole, alati tagasi, kui see on võimalik. Tema sõnul on ka praegu käimas mitme inimese koduriiki tagasi saatmise protsess. «See, mitu neist tagasi saadetakse, ei sõltu alati Soome ametivõimudest. Asüülitaotlejate tagasisaatmine Iraaki on praegu keeruline,» kinnitas Poutanen.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles