Intelligentsed droonid: albatrossid aitavad võidelda ebaseadusliku kalapüügiga (1)

Copy
Teadlased kavatsevad kasutada albatrosse ebaseaduslikult tegutsevate kalalaevade tuvastamiseks.
Teadlased kavatsevad kasutada albatrosse ebaseaduslikult tegutsevate kalalaevade tuvastamiseks. Foto: DAVID TIPLING/Scanpix

Albatrossidest võivad peagi saada omamoodi võmmid, kes üüratute ookeanide kohal lenneldes ebaseaduslikke kalalaevu tabada üritavad.

Uus-Meremaa ja Prantsusmaal ühisel jõul on valminud tehnoloogia, mis peaks võimaldama kasutada albatrosse ebaseadusliku kalapüügiga võitlemisel.

Selleks, et muuta albatrossid kõrgelt lendavateks spioonideks, disainis rahvusvahelistest teadlastest koosnev meeskond vähekaaluva seadme, mille küljes on linnu asukohta tuvastav GPS antenn. Seadme küljes olev teine antenn tuvastab laeva radari, kolmas saadab linnu asukoha ja laeva info teadlastele. Kõigele lisaks on seadme küljes päikesepaneel, mis toodab süsteemi toimimiseks vajaliku elektrienergia.

Seadmed paigaldatakse lindude seljale ja teadlaste sõnul ei paista linnud olevat selles häiritud.

Nad on nagu droonid, lihtsalt intelligentsed.

Ühe eksperimendi käigus paigaldati seadmed 169 linnule, kes lasti lendu India ookeani kohal. Tänaseks on esimesed uurimistulemused näidanud, et kolmandik Arktika vetes viibivatest alustest püüavad kalu tõenäoliselt ebaseaduslikult.

Teise eksperimendi käigus paigaldati eelmisel kuul Uus-Meremaal 20 albatrossile samasugused seadmed ja nii jälgitakse linde, kes lendavad Uus-Meremaa ja Lõuna-Ameerika lääneranniku vahel.

Esialgu üritatakse paremini mõista lindude lennutrajektoori ja seda, kui suurel maa-alal nad toitu otsivad. Lisaks loodetakse, et lindude külge paigaldatud radarid võimaldavad tuvastada ookeani eraldatud piirkondades viibivaid kalapaate ja anda märku sellest, millised neist paatidest tegutsevad ebaseaduslikult.

Arvatakse, et kogu maailmas tekitatakse ebaseadusliku kalapüügiga igal aastal 20 miljardi suurust kahju.

«Albatross on eriline liik ja see uurimistöö võimaldab meil nende liikumisest paremini aru saada,» ütles Uus-Meremaa kalandusministeeriumi esindaja Rebecca Blowes.

Albatrossid läbivad lennates pikki vahemaid, nad on väga vastupidavad ja tunnevad toiduotsingutel kalapaatide vastu erilist huvi. Seetõttu peetakse neid suurepärasteks abilisteks ebaseadusliku kalapüügiga võitlemisel. 

Albatross suudab tuvastada kuni 30 kilomeetri kaugusel asuva kalapaadi ja kui ta on selle tuvastanud, püüab ta sellele tingimata läheneda, sest loodab sealt süüa leida.

«Nad on nagu droonid, lihtsalt intelligentsed,» ütles Prantsuse teadlane Henri Weimerskirch.

Kui lind jõuab laevale piisavalt lähedale, tuvastab linnu küljes olev antenn laeva radarisignaali ja saadab laeva koordinaadid teadlastele. Seejuures suudab lindudele paigaldatud seadeldis saavutada kontakti ka nende laevadega, mille radar on välja lülitatud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles