EL pakub brittidele ambitsioonikat lepet, kuid nõuab oma reeglite järgimist (4)

Copy
Briti peaminister Boris Johnson ja Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen.
Briti peaminister Boris Johnson ja Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen. Foto: AFP / Scanpix

Euroopa Liit pakub Ühendkuningriigile lähedast Brexiti-järgset kaubandussuhet, kuid esitab vastu karmid nõudmised kalanduse ja EL-i reeglite järgimise osas, ütles täna pealäbirääkija Michel Barnier. Briti peaminister Boris Johnson on EL-i reeglite suhtes tõrges. 

«Me oleme valmis pakkuma selle partnerluse keskseks sambaks väga ambitsioonikat kaubanduslepet,» ütles Barnier, kuid hoiatas, et Brüssel ei nõustuks Suurbritanniale ebaõiglase konkurentsieelise andmisega.

Barnier esitles oma läbirääkimismandaati enne kaubanduskõnelusi peaminister Boris Johnsoni valitsusega.

Johnson ütles enda positsiooni esitledes, et tahab Euroopa Liiduga head majandus- ja kaubandussuhet, kuid välistas EL-i reeglite järgimise osana kaubandusleppest.

«Ma ei näe põhjust siduda meid lepinguga Euroopa Liidu külge. Me taastame täieliku suveräänse kontrolli oma piiride, sisserände, konkurentsi, riigiabi, hangete ja andmekatse üle,» rääkis Johnson.

«Me ei osale mingisuguses võidujooksus põhjani. Me ei lahku EL-ist Euroopa standardite õõnestamiseks. Me ei tegele mingit sorti dumpinguga, olgu see kaubanduslik, sotsiaalne või keskkonnaalane,» lisas ta.

Euroopa Komisjoni presidendi Ursula von der Leyeni sõnul keskendutakse kõnelustel sellele, milles Brexiti-eelses poliitilises deklaratsioonis kokku lepiti. «Üllatusi ei tule. Me oleme lahkumisleppe üle peetud läbirääkimistel tulevikusuhete parameetrid juba välja toonud,» ütles ta.

Leyen lisas, et kui Johnson keeldub EL-i reeglite järgimisest, ei saa Ühendkuningriik oodata piiramatut ligipääsu EL-i turule.

«Mida lähedasem ÜK olla tahab, seda kergem on ligipääs ühisturule. Aga miski ei tule tasuta. Ligipääs ühisturule on kõrge hinnaga, see on maailma suurim ühisturg. See on ülioluline ja seega ma arvan, et on õigluse küsimus, et järgitaks ka selle reegleid,» ütles ta.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles