Norra betoonitootja pole rahul riigi luurajate kohmaka tegevusega

Copy
Murmansk,
Murmansk, Foto: Reuters/ScanPix

Norra betoonitootja kaebas täna riigi kohtusse, väites, et luureametite kohmakas tegevus informaatorite värbamisel on toonud firmale rahalist kahju. 

Betoonitootja Olen Betong süüdistas Oslo ringkonnakohtus Norra sise- ja välisluureameteid PST ja E-tjeneste selles, et need üritasid ühendust võtta ettevõtte Murmanski oblastis töötavate töötajatega, eesmärgiga neid värvata. 

Ettevõtte sõnul on luurajad viimase kümnendi jooksul korduvalt ja ebadiskreetselt ühendust võtnud ning seda on märganud ka Vene valitsusametid.

Olen Betong väidab, et sellise tegevuse tõttu jäid nad Venemaal ilma olulisest lepingust ning firma asutajal ja ühel töötajal oli juriidilisi probleeme. Mõlemad peeti Murmanskis kinni, kuulati üle ja neil keelati kümneks aastaks Venemaale sissesõit. 

«Norral on ja peakski olema luureteenistus. Aga sel ei tohi lubada tegutseda nii, et see seab eraisikud ja firmad liigsesse ohtu,» ütles ettevõtte advokaat Per Ristvedt kohtus. «Kusagil peab olema piir.»

Olen Betong taotleb riigilt hüvitiseks 140 miljonit Norra krooni ehk 13,7 miljonit eurot.

Riik on ka tunnistanud, et luureteenistused võtsid töötajatega ühendust. «Norra luure teeb vaid oma tööd,» ütles peaprokurör Fredrik Sejersted istungi avakõnes.

Kohtuprotsess peaks kestma viis päeva ja seal peaks üles astuma ka endine välisminister ja praegune opositsiooniliider Jonas Gahr Store. 

Tunnistajate seas on ka Frode Berg, kes oli Venemaal vangis, kuid sai mullu spioonivahetusega kodumaale tagasi. Berg mõisteti vangi 14 aastaks, kui ta tunnistas üles tegutsemise Norra luure vahendajana.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles