Johnson kritiseeris ülemaailmset protektsionismi (1)

BNS
Copy
Briti peaminister Boris Johnson
Briti peaminister Boris Johnson Foto: Frank Augstein/PA Wire/PA Images/Scanpix Baltics

Briti peaminister Boris Johnson sarjas esmaspäeval protektsionismi ja lubas teha Ühendkuningriigist vabakaubanduse eestvõitleja.

«Merkantilistid on kõikjal. Protektsionistid võtavad võimust, Brüsselist Hiina ja Washingtonini,» ütles ta Londonis peetud kõnes.

«Tollidega vehitakse kui nuiaga, isegi välispoliitilistes debattides, kus neil tõtt-öelda pole mingit kohta. Ja aina enam levivad ka piirangud peale tollimaksude. Sellest tulenevad pinged lasevad õhu maailmamajanduse kummist välja,» lausus Johnson.

Ühendkuningriigist sai reedel esimene Euroopa Liidust lahkunud riik. Bloki ühisturult ja tolliliidust plaanib see lahkuda pärast üleminekuperioodi lõppu 31. detsembril.

Johnson loodab, et lahkumine lubab Suurbritannial sõlmida vabakaubanduslepingud Euroopa Liidu, aga ka Ühendriikide, Jaapani ja paljude teiste riikidega.

«See riik väljub oma nukustaadiumist. Me tuleme pärast aastakümnete pikkust talveund taas maailma, globaalse vabakaubanduse eestkõnelejana,» ütles peaminister.

Ta hoiatas, et piirangute seadmine heidutab koostööd, sealhulgas ka võitlusel rahvusvaheliste ohtudega nagu uus koroonaviirus.

«Inimkonnal on vaja mõnd valitsust kusagil, mis on valmis võtma jõuliselt sõna turuvabaduse kasuks,» ütles ta.

«ÜK on selleks rolliks valmis. Me oleme valmis suursuguseks mitmemõõtmeliseks malemänguks, kus me peame korraga mitmeid läbirääkimisi,» ütles Johnson. «Me teeme venitusi, et kasutada närve ja muskleid ja instinkte, mida see riik ei ole kasutanud pool sajandit,» lisas ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles