Ebapiisav tegutsemine viis Wuhani Punase Risti töötaja ametist

Copy
Kuigi uude koroonaviirusesse on nakatunud üle 20 000 inimese, ei ole haigus Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) teatel võtnud pandeemia mõõtmeid.
Kuigi uude koroonaviirusesse on nakatunud üle 20 000 inimese, ei ole haigus Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) teatel võtnud pandeemia mõõtmeid. Foto: Thomas Peter/Reuters/Scanpix

Uue koroonaviiruse epitsentriks olevas Hubei provintsis töötanud Punase Risti ametnik vallandati täna ametikohustuste hooletusse jätmise tõttu.

Hubei provintsi Punase Risti asepresident Zhang Qin vallandati täna süüdistatuna ametikohustuste hooletusse jätmise tõttu. Väidetavalt ei tegutsenud Zhang annetuste vastuvõtmisel ja ümberjaotamisel piisavalt efektiivselt, selgub Hubei provintsi võimude avaldusest.

Veel kaks Punase Risti ametnikku said sama rikkumise eest hoiatuse.

Hubei provintsis tegutsevat Punase Risti haru tabasid eelmisel nädalal kriitikanooled, kui tavainimesed sotsiaalmeedias ja ka ajakirjanikud küsisid, miks koroonaviirusesse nakatunutega tegelevad arstid hoolimata suurest hulgast annetustest endiselt varustuse puuduses vaevlevad.

Hiina Punase Risti haru oli jaanuari lõpu seisuga kogunud annetusi rohkem kui 120 miljoni euro ulatuses.

«On selge, et Wuhanis tegutsev Punane Rist ei ole sellist tüüpi olukorraga hiljuti kokku puutunud ja nad pidid oma tegevuse haaret lühikese aja jooksul tugevalt suurendama, mistõttu on loomulik, et kaasnevad teatud puudused,» ütles Punase Risti juht Jagan Chapagain AFP-le.

Koroonaviirus pole võtnud pandeemia mõõtmeid

Samal ajal teatas Maailma Terviseorganisatsioon (WHO), et Hiinast alguse saanud ja paarikümnesse riiki levinud uus koroonaviirus pole veel võtnud pandeemia mõõtmeid.

«Praegu meil pandeemiat ei ole,» ütles Sylvie Briand, kes juhib WHO-s üleilmseteks nakkushaigusteks valmistumise osakonda.

«Oleme etapis, kus see on mitme koldega epideemia,» lisas ta.

Detsembris ilmnenud haigus on nõudnud üle 425 inimelu ja nakatanud Hiinas vee üle 20 000 inimese. Pea kõik nad elavad puhangu lähtepunktis Hubei provintsis. Viirus on levinud ka välismaale paarikümnesse riiki.

Briand'i sõnul on haigus levinud Hubeis kiirelt, siis väljaspool provintsi asuvad nakkuskolded on hajusad ning sealsed nakatumised on tulnud Hubeist.

Viiruse levikuga rööpselt on Hiina võimud rakendanud dramaatilisi meetmeid leviku piiramiseks ning sama on teinud ka teised riigid.

«Loodame, et nende Hubeis, aga ka mujal. Rakendatud meetmete toel suudame edasikandumise seisata ja viirusest lahti saada,» lisas ta.

Kes on koroonaviiruse ohvrid?

Hiina uue koroonaviiruse esimene ohver oli 60-aastane kehva tervisega inimene. See esimene surmajuhtum iseloomustab hästi ka kõiki teisi ohvreid.

80 protsenti haiguse ohvritest olid vanemad kui 60 aastased ja 75 protsendil oli mõni teine haigus, näiteks diabeet, kõrgvererõhutõbi või Parkinsoni tõbi.

Haiguse seni kõige noorem ohver oli 36-aastane mees ja tema puhul pole teada, kas ta põdes mõnd teist haigust. Kokku on alla 60 aastaseid ohvreid viis.

Kõige noorem haigusesse nakatunu on ühe kuu vanune, kõige vanem nakatunu 90-aastane.

Väljaspool Hiinat on surmajuhtumid aset leidnud Hongkongis ja Filipiinidel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles