Hispaanias võeti kinni 26 migrantide smugeldajat

Copy
Migrandid Vahemerel.
Migrandid Vahemerel. Foto: Foto: STRINGER/REUTERS/Scanpix

Hispaania politsei vahistas ulatusliku operatsiooni käigus 26 arvatavat inimsmugeldajat, kes toimetasid mullu Euroopasse ligikaudu 900 ebaseaduslikku migranti.

Hispaania politsei ja Europoli koostöös läbi viidud uurimise tulemusena vahistatud 26 inimest süüdistatakse ebaseaduslikule rändele kaasa aitamises. 

Kahtlustuse kohaselt kasutas Alžeerias ja Hispaania kaguprovintsides Alicantes ja Almerias baseerunud võrgustik migrantide smugeldamiseks kiirpaate, mis suutsid ületada Vahemere lääneosa kolme tunniga.

Arvatakse, et eelmise aasta jooksul toimetati Hispaaniasse ligikaudu 850 Alžeeria ja 50 Maroko kodanikku. 

Vahistatutel on sidemed lisaks Hipaaniale ka Belgia, Prantsusmaa ja Rootsiga. Lisaks migrantide smugeldamisele kahtlustatakse vahistatuid tubakatoodete ebaseaduslikus smugeldamises ja dokumentide võltsimises.

Lisaks 26 inimese vahistamisele konfiskeeris politsei 17 sõidukit, 20 000 euro ulatuses sularaha ja hulgaliselt mobiiltelefone.

Politsei on uurimise käigus kogunud smugeldamise protsessi kohta rohkelt informatsiooni. Näiteks teatakse, et enne migrante vedanud kiirpaadi lahkumist Alžeeria sadamast võtsid Põhja-Aafrikas viibinud smugeldamise organiseerijad ühendust oma koostööpartneritega Hispaanias, et vahetada infot smugeldamise detailide kohta, näiteks täpsustada, millal peaks põgenikke vedav paat Hispaania rannikule jõudma ja mitu inimest paadis on.

Valdav osa paatidest asus teele Alžeeria rannikulinna Orani lähedalt. Teine marsruut viis migrandid Maroko põhjaosast Tangiersist Hispaania lõunaosa sadamalinna Algecirasesse.

Hispaanias maabumise järel anti migrantidele täpsed juhised selle kohta, kuhu riigis edasi liikuda ja kuidas end varjata, et politseile mitte vahele jääda.

Iga Vahemerd ületada soovinud migrant pidi enne paadile astumist ootama põgenemisvõimalust ligi aasta ja maksma ohtliku teekonna eest 2000 kuni 2500 eurot. Migrant, kes soovis, et ta toimetataks sadamast Hispaania sisemaale, pidi tasuma veel 500 eurot.

Kui nad ei suutnud täissummat maksta, visati nad tee peal üle parda või hoiti pantvangis, kuni nende perekonnad puuduva summa tasusid. Võrgustik teenis eelmisel aastal üle 1,5 miljoni euro, ütles politsei. Kinnivõetute rahvust ei avalikustatud.

Eriti kopsakat raha teenis rühmitus siis, kui aitas Marokost pärit naistel hankida elamislubasid, mis põhinesid väitel, et migrant on kodumaal langenud vägivalla ohvriks. Sellise teenuse eest tuli igal naisel välja käia 9000 eurot.

Hispaania on Aafrikast tulevatele migrantidele peamine värav Euroopasse. Eelmisel aastal tuli üle Vahemere 26 168 inimest, selgus Hispaania siseministeeriumi andmetest. Saabujate arv on aga märkimisväärselt vähenenud, 2018. aastal oli neid 57 498.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles