Iisraeli holokaustikeskus tunnistab vigu Auschwitzi-tseremoonial

Copy
Yad Vashemi holokaustimuuseumis.
Yad Vashemi holokaustimuuseumis. Foto: SIPA/Scanpix

Iisraeli holokausti mälestuskeskus palus täna vabandust vigade pärast jaanuaris Auschwitzi vabastamise aastapäeva tseremoonial näidatud filmis, mis moonutasid Nõukogude Liidu ja Poolaga seotud Teise maailmasõja sündmusi.

Jeruusalemmas asuv Yad Vashemi keskus ütles, et osa 23. jaanuaril 40 riigipeale ja valitsusjuhile näidatud materjalist sisaldas ebatäpsusi, mis tingisid ajalooliste faktide tasakaalustamata ja kallutatud esiamise.

Mälestustseremoonia korraldas World Holocaust Forum Foundation, mida juhib Vene miljardär ja Kremli liitlane Moshe Kantor.

Näidatud filmid tootis Kantori fond koostöös Yad Vashemiga, ütles viimase pressiesindaja.

Filmides ei mainitud Poola jagamist Natsi-Saksamaa ja Nõukogude Liidu vahel 1939. aastal ega Lääne-Euroopa vallutamist 1940. aastal, tunnistas Yad Vashemi teadusdirektor Dan Michman blogis.

"Lisaks näitasid kaardid Poola ja tema naabrite vahelist piiri valesti ja ekslikult nimetati koonduslaagreid hävituslaagriteks."

"Need lühifilmid olid mõeldud illustratsiooniks. Kahjuks ei peegeldanud need holokausti ja sõda, mille uurimisele Yad Vashem on pühendnud, kogu keerukuses," lisas Michman.

Poolal on tekkinud Venemaaga tõsised vastuolud sõjaajaloo käsitlemises. Vene president Vladimir Putin süüdistas detsembris Poolat koostöös Hitleriga ja Teise maailmasõja puhkemisele kaasaaitamises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles