Macron: Euroopa Liidu kaugenemine Venemaast on suur viga (22)

BNS
Copy
Prantsuse president Emmanuel Macron
Prantsuse president Emmanuel Macron Foto: Johanna Geron/REUTERS/Scanpix Baltics

Prantsuse president Emmanuel Macron süüdistas teisipäeval Poolat külastades Venemaad Teise maailmasõja ajaloo revisionistlikus käsitlemises, kuid rõhutas, et tugev Euroopa peab jääma avatuks ausale dialoogile Moskvaga.

Macron esines Poola-visiidi teisel päeval Krakówi ülikooli tudengitele. Ta mõistis hukka Kremli hiljutised katsed süüdistada Poolat Teise maailmasõja puhkemises.

Teaduslikud ja ajaloofaktid näitavad selgelt, et Natsi-Saksamaa poolt okupeeritud Poola oli sõja ohver ja kandis tohutuid kaotusi, ütles ta.

Macron rõhutas, et ehkki Moskva väärtõlgendusi ei tohi unustada, on Venemaa kõigest hoolimata geograafiliselt Euroopa osa ja teda ei tohi isoleerida.

«Ma olen veendunud, et me suudame ehitada Euroopas stabiilsuse, rahu ja usalduse arhitektuuri ainult Venemaaga kõneldes, kuid me ei tohi Venemaale järele anda, ei tohi unustada, mida ta tegi ja mida teeb, vaid peame nõudma deeskalatsiooni.»

«Minu arvates on suur viga distantseerida end sellest Euroopa osast, mille suhtes me end mugavalt ei tunne,» hoiatas Macron.

Venemaaga ärisidemetes Prantsuse ettevõtted püüavad mõjutada Macroni Moskvaga suhteid parandama ja majandussanktsioone leevendama. Poola valitsus pooldab aga sanktsioone, mis on Venemaale kehtestatud Krimmi annekteerimise ja tegevuse eest Ukrainas.

Kommentaarid (22)
Copy
Tagasi üles