VIDEO ⟩ Spiiker rebis Trumpi kõne puruks (5)

Copy
Esindajatekoja spiiker Nancy Pelosi rebis katki enda koopia president Donald Trumpi kõnest.
Esindajatekoja spiiker Nancy Pelosi rebis katki enda koopia president Donald Trumpi kõnest. Foto: JONATHAN ERNST/Reuters/Scanpix

USA president Donald Trump alustas eile iga-aastast kõnet olukorrast riigis hinnanguga, et Ühendriigid on igatpidi paremas seisus, kui iial varem. Kõne taustal ilmnes presidendi ja esindajatekoja demokraadist spiikri Nancy Pelosi konflikt, kui Trump keeldus spiikri kätt surumast ja viimane omakorda rebis avalikult Trumpi kõne puruks.

Kõne olukorrast riigis on USA poliitkalendri üks tähtsamaid sündmusi. Kõne sisulise poole kõrval pälvis palju tähelepanu see, kuidas Trump keeldus saali sisenedes surumast kätt esindajatekoja spiikri Nancy Pelosiga ning kuidas Pelosi omakorda Trumpi kõnelehe pooleks rebis.

Analüütikute hinnangul iseloomustas eilne õhkkond ja Trumpi ning Pelosi omavaheline suhtlus hästi seda, milline on üldine olustik USA poliitmaastikul enne novembris toimuvaid presidendivalimisi. 

Trump oli parasjagu oma kõnet lõpetamas, kui tema taga istunud Pelosi püsti tõusis ja demonstratiivselt oma koopia presidendi kõnest puruks rebis.

«See oli peenetundeline asi mida teha, arvestades, millised olnuks alternatiivid,» ütles Pelosi hiljem ajakirjanikele.

Ent juba Pelosi ja Trumpi kohtumise algus oli okkaline. Kui Trump enne kõne pidamist saali tuli, ulatas Pelosi talle käe, aga president kõndis spiikrist lihtsalt mööda ega surunud tema kätt.

President Donald Trump ei surunud esindajatekoja spiikri Nancy Pelosi kätt.
President Donald Trump ei surunud esindajatekoja spiikri Nancy Pelosi kätt. Foto: LEAH MILLIS/REUTERS/Scanpix

Samal ajal kui Trumpi erakonnakaaslased presidendi kõne lõppedes püsti tõusid ja aplodeerisid, kõndisid mitmed demokraatide ridadesse kuuluvad poliitikud saalist välja.

«Presidendil ei ole kombeid,» ütles demokraat Jim McGovern ajakirjanikele. «Ma pean silmas, et ta oleks pidanud, austusest, spiikri käe vastu võtma.» 

«Kui Trump oli pidanud ära oma kõne, mis oma olemuselt oli sünge ja lõhestav kampaania kihutuskõne, arvan, et spiiker tegi kõneteksti puruks rebides õige otsuse,» lisas McGovern.

Kahtlemata on Trumpi ja Pelosi vastasseisu taga peagi lõpule jõudev presidendi tagandamisprotsess, mille demokraadid algatasid, aga mis tõenäoliselt juba täna Trumpi õigeksmõistmisega lõpeb.

Millest Trump rääkis?

«Kolm aastat tagasi alustasime USA suure tagasitulekuga. Seistes täna teie ees võin ma jagada meie uskumatuid saavutusi,» sõnas Trump.

«Me oleme purustanud allakäigumentaliteedi ja oleme tõrjunud kokkuhoiu USA saatuse arvelt. Me liigume edasi tempos, mis vaid lühikest aega tagasi tundus kujutlematu ja me ei pöördu kunagi tagasi,» jätkas president.

Trump tõi välja majanduse ja tööturu hea seisu, mis on tema hinnangul parim läbi aegade. President kiitis muu hulgas uusi riigile kasulikke kaubanduslepinguid, jõulist sõjaväe rahastamist, ennenägematuid meetmeid ebaseadusliku sisserände peatamiseks, töökohtade loomist, edusamme tervishoiualal ja opioidikriisi ohjeldamisel ning jõulist välispoliitikat, mis on taastanud austuse riigi vastu.

«Tänu meie julgetele meetmetele on Ühendriikidest saanud maailmas juhtiv nafta- ja maagaasitootja,» jätkas president.

Trumpi sõnul on suurem osa saavutatud majanduskasvust kasuks tulnud just töölistele ja vaesematele ameeriklastele.

«Erinevalt minu eelkäijatest pean ma oma lubadusi,» jätkas president.

«Eelmise administratsiooni kaheksa aasta jooksul langes tööturult välja 300 000 tööealist inimest. Minu administratsiooni vaid kolme aastaga on tööturuga liitunud 3,5 miljonit tööealist inimest,» väitis president.

Välispoliitikast rääkides kinnitas Trump, et USA vaenlased on põgenema löödud ja Ühendriikide tulevik paistab helge.

USA presidendi aastakõnel olukorrast riigis viibis ka Venezuela opositsiooniliider Juan Guaido, kelle poole Trump sotsialismi rahvastele põhjustatud kahjudest rääkides eraldi pöördus. «Venezuela Nicolas Maduro on ebaseaduslik liider ja türann, kes rõhub oma rahvast. Kuid Maduro türannia saab murtud ja purustatud,» lubas president.

Trump palus Guaidol kodumaale kaasa viia sõnumi, et USA seisab alati Venezuela rahva kõrval võitluses vabaduse eest.

Välispoliitika teemadel jätkates tõi Trump muu hulgas välja oma administratsiooni saavutused võitluses islamiäärmuslastega ja eriti sunniitliku äärmusrühmitusega ISIS. «ISISe nõndanimetatud kalifaat on sajaprotsendiliselt hävitatud ja selle liider Abu Bakr al-Baghdadi tapetud,» sõnas president.

Riigipea tõi näiteks ka Iraani kindrali mõjuvõimsa kindrali Qasem Soleimani tapmise USA õhulöögis. «Võite kindlad olla, et kui te ründate USA kodanikke, siis maksate oma eluga,» ähvardas Trump.

President uuendas samas ühtlasi oma lubadust pidada kõnelusi vägede Afganistanist äratoomise üle, sest tal pole mingit tahtmist tappa veel sadu tuhandeid inimesi lõputus võitluses. «Me töötame, et lõpetada Ühendriikide kõige kauem kestnud sõda ja tuua oma väed lõpuks koju,» sõnas riigipea.

President kiitis oma administratsiooni saavutusi võitluses kuritegevuse ja ebaseadusliku sisserändega, kuid tõdes, et palju on veel teha. «USA peaks olema varjupaik seaduskuulekatele ameeriklastele ja mitte kurjategijatest võõrastele. Minu administratsioon on rakendanud ennenägematuid meetmeid tagamaks julgeolek USA lõunapiiril,» rääkis Trump. 

President tõi seejärel mitmeid üsnagi koledaid näiteid ebaseaduslike sisserändajate poolt viimasel ajal sooritatud jõhkratest kuritegudest.

Trump tänas kõiki sõjaväelasi, piirivalvureid ja korrakaitsjad panuse eest riigi ja rahva julgeoleku ja turvalisuse tagamisel tuues sealjuures välja sel alal eriti silma paistnud inimesi ja tänades USA eest elu ohverdanud kodanikke.

Viimastel andmetel rebis Trumpi peamine poliitiline vastane demokraadist Nancy Pelosi presidendi kõne lõppedes selle väljatrüki puruks. President jättis kõnes demokraatide aetud tagandamisprotsessi üldse mainimata.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles