VIDEO ⟩ Uus-Meremaal põgenevad tuhanded tulvavete teelt

Copy

Uus-Meremaal pidid tuhanded inimesed ränkade tulvade tõttu kodudest lahkuma ja turiste tuli minna päästma kopteritega.

Tulvad vallandas vihm Lõunasaarel, kus sadas kahe ja poole päeva jooksul rohkem kui meetri jagu sademeid. See ajas veed üle kallaste ning pani pinnase liikuma viisil, mis kahjustas teid.

«Me nägime ärauhutud teid, nägime lõksu jäänud inimesi,» kommenteeris Uus-Meremaa ilmateenistuses töötav Lewis Ferris, kui põhjendas, miks anti tormi tõttu välja kõige kõrgem ehk punane hoiatus.

«Ärge laske end sinisest taevast petta, (üleujutuste) mõju on märkimisväärne ja inimesed ei tohiks olla ettevaatamatud,» kirjutas piirkonna päästeamet sotsiaalmeedias, viidates sellele, et kuigi ilm on parasjagu päikseline, tungib vesi siiski üle jõekallaste.

Teede ärauhtumise tõttu jäid sajad turistid kolmeks päevaks lõksu kuulsasse Milford Soundi fjordi, kuhu viib vaid üks tee. Portaali Stuff teatel saadi paarsada turisti fjordist minema kopteritega.

Fjordi peetakse Uus-Meremaa üheks kõige populaarsemaks turismipaigaks.

Tulvadest on seni pääsetud suuremate inimohvriteta. Ühes maalihkes sai kaks inimest kergelt viga.

Üleujutused põhjustasid palju muret põllumeestele, kes üritasid vee teelt päästa nii oma kariloomi kui nende toitu. 

«Me kaotame kariloomi. Isegi kui üleujutustest hoiatatakse ette, pole loomadel kuhugile minna,» ütles kohalik korravalvur Neville Cook.

Mataura linna lähedal ähvardab tõusuvesi jõuda kohaliku paberitootmise tehaseni, kus see kemikaalidega kokku puutudes võib põhjustada ammoniaagireostuse. Selle kartuses evakueeriti piirkonnast sadu inimesi, muu hulgas kõik Mataura ja Wyndeni linna elanikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles