EL mõtleb karmistada uute liikmete vastuvõttu

Copy
Euroopa Komisjoni peakorter Brüsselis aastal 2019.
Euroopa Komisjoni peakorter Brüsselis aastal 2019. Foto: Reuters / Scanpix

Euroopa Komisjon käib välja ettepaneku karmistada blokiga liituda soovivate riikide vastuvõtutingimusi ja lubada juba läbitud läbirääkimispunktide taasavamist juhul, kui kandidaatriik seni saavutatust taanduma hakkab.

AFP-ni kolmapäeval jõudnud ettepanekus öeldakse, et ühinemiskõnelused võidakse teatud valdkondades või tervikuna seisata. Juba suletud peatükid võidakse taasavada või nendega võidakse uuesti otsast peale alustada, lisatakse dokumendis.

Plaani peetakse katseks rahustada Prantsusmaad, mis tõkestas Albaania ja Põhja-Makedoonia võtmise blokki, kuigi nad täitsid neile seatud vastuvõtunõuded.

Komisjoni ettepanek ei muuda Balkani riikidelt nõutud õiguslikku ja demokraatlikku standardit.

Kuid ettepanek nimega «Ühinemisprotsessi tugevdamine: usutav EL-iga ühinemise väljavaade Lääne-Balkani jaoks» ärgitab bloki siseseid ja väliseid liidreid näitama üles tugevamat poliitilist juhtimist.

Riik peab näitama, et tema kandideerimine «ei liigu autopiloodil, ning see peab peegeldama nendepoolset aktiivset ühiskondlikku valikut ja austama kõrgeimaid Euroopa standardeid ja väärtusi».

«Võrdväärselt sellega on liikmesriikide pühendumine ühise tuleviku jagamisele Lääne-Balkani riikide kui liidu täielike liikmetega märkimisväärne poliitiline, mitte pelgalt tehniline ettevõtmine.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles