Vene õigeusu kirik kaalub loobumist massihävitusrelvade õnnistamisest

Copy
Vene õigeusu preester õnnistamas õhudessantväelasi.
Vene õigeusu preester õnnistamas õhudessantväelasi. Foto: Reuters / Scanpix

Vene õigeusu kirik tegi ettepaneku, et preestrid lõpetaksid massihävitusrelvade õnnistamise, kuigi püha vee piserdamist lennukitele ja laevadele peetakse endiselt sobivaks.

Kirik avaldas nädala algul mustandi dokumendist oma rolli kohta «kodumaad kaitsvate ja oma sõjaväekohust täitvate õigeusklike kristlaste» õnnistamisel, ärgitades internetikasutajaid ettepaneku üle arutlema. 

Venelased paluvad sageli preestritel õnnistada kõike võimalikku, alates uutest autodest ja korteritest kuni kosmoselaevadeni, uskudes, et see annab asjadele jumaliku kaitse. 

Alates Nõukogude Liidu kokkuvarisemisest on preestrid hakanud õnnistama ka sõdureid, sõjalaevu ja -lennukeid ning igasuguseid relvi, alates Kalašnikovi automaatidest kuni tuumavõimekusega ballistiliste rakettideni Iskander. 

Kuid nüüd pani kirik dokumendis ette, et pastoraalsest praktikast tuleks kõrvaldada seesuguste relvade õnnistamine, mille kasutamine võib kaasa tuua lugematu hulga ohvreid. Muu hulgas peetakse silmas ka valimatu mõjuga või massihävitusrelvi.

Samal ajal on endiselt «sobilik õnnistada transpordivahendeid, mida sõdurid maal, vees ja õhus kasutavad, et paluda jumalal kaitsta nendega liikuvaid mehi».

Vene sõjavägi on loonud veelgi tihedamad sidemed kirikuga kaitseminister Sergei Šoigu ajal, kes on lasknud rajada Moskva lähedale suure katedraali Vene relvajõududele.

See avatakse 9. mail, 75 aasta möödumisel Nõukogude vägede võidust Natsi-Saksamaa üle. 

Alates 2010. aastast on sõjavägi võtnud oma teenistusse ka vaimulikke, sealhulgas õhudessantvägedes, mis saavad endaga kaasa võtta mobiilseid täispuhutavaid kabeleid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles