Soome president hoiatas antisemitismi tõusu eest

Copy
Soome president Sauli Niinistö.
Soome president Sauli Niinistö. Foto: RS/MPI/Capital Pictures/RS/MPI/Capital Pictures/Scanpix

Soome president avas täna Soome parlamendi kevadistungjärgu ning pidas parlamendi ees kõne, milles ta hoiatas antisemitismi ja rassismi kasvu eest.

Niinistö tõi kõnes välja ka selle, kust rassism ja vihakõne tekivad. «Ahel paistab algavat vastandamisest, tõuseb siis vihani ning lõpuks inimlikkuse kadumiseni. Nii võib tavalisest inimesest saada algul väljaütlemistes ja pärast tegudes julm inimene.» Vihakõne võib viia äärmuslike vägivallategudeni, hoiatas Niinistö. 

Päev enne Auschwitzi vabastamise 75. aastapäeva määriti Turu sünagoogi fassaad värviga kokku. Samal ajal põletasid neonatsid Tamperes Iisraeli lipu. «Ma osalesin ise sel ajal koos paljude teiste riigipeadega holokausti mälestusteenistustel Poolas ja Iisraelis,» rääkis Niinistö ja hoiatas lisaks üha pingelisemaks muutuvale arutelukultuurile ka rahvusvahelise poliitika kriisi eest. Ta tõstis esile neli ohufaktorit: tuumarelvad, terrorism, pandeemiad ja kliimamuutus. «Kõik need on ka sel aastal tähtsad teemad.»

Soome välispoliitikainstituudi värske küsitluse põhjal toetavad Soome parlamendisaadikud Soome julgeoleku- ja kaitsepoliitilist seisukohta. Parlamendisaadikute ja tavakodanike arusaamad sarnanevad ka Soome NATO-liikmesuse osas. Niinistö rõhutas, et kõige tähtsam on Soome julgeolek. «Me peame seda suutma, olgu tingimused missugused tahes.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles