Rootsis lapse näljutamises kahtlustatud veganitest vanemad vabastati süüdistusest

Copy
Foto: A.Friedrichs / imago images / Scanpix

Rootsis lapse näljutamises kahtlustatud veganitest vanemad vabastati süüdistustest tõendite puudumiste tõttu.

Rootsis on viimase kahe aasta jooksul antud kohtuotsused kahe juhtumi puhul, kus vanemad ei ole andnud lapsele piisavalt täisväärtuslikku toitu. Juhtumite taustal oli valesti koostatud «vegantoit».

Esimese juhtumi puhul mõistis Nacka esimese astme kohus ühe vanema 14 kuuks vangi ning teise ühiskondlikult kasulikule tööle ning ametnike järelvalve alla, kuna ta oli alaealine. Vanemad kaebasid otsuse edasi teise astme kohtusse, mis nad süüdistustest ka vabastas.

Svea teise astme kohtu hinnangul ei olnud prokuröril piisavalt tõendeid selle kohta, et vanemad oleks oma last näljutanud, mille tõttu ta kasv peatus. Kohtu teatel oli laps tihti keeldunud söömast ning vanemad olid otsinud probleemile abi.

Nii arst kui sotsiaaltöötajad puutusid lapse alatoitumusega kokku. Kui ametnikud olukorrast teada andsid, põgenes ema koos lapsega ning peitis ennast ametivõimude eest tervelt kaks nädalat. Kohtu hinnangul ei ole ema aga kuriteos süüdi, kuna last ei oldud veel asendusperre jõutud paigutada.

Eelmisel suvel mõistis Göteborgi esimese astme kohus sarnases juhtumis karistuse abielupaarile, kelle kaebus on alles jõudmas teise astme kohtusse. Abielupaar mõisteti esimese astme kohtu poolt oma lapsele kehaliste vigastuste tekitamise eest kolmeks kuuks vangi.

Göteborgist pärit vanemad olid last toitnud peamiselt rinnapiima, riisi, kartuli, puuviljade ja juurviljadega. Lapse ema teatas ülekuulamisel, et inimene võiks elada ainult õhuga.

Kuigi vegantoitudes ei kasutata loomseid toiduaineid, tehakse õigesti koostatud vegantoitumise puhul kindlaks, et toidust saadakse kätte kõik vajalikud toitained.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles