Põlissoomlased: Soome toimetulekutoetustest saavad 25% immigrandid

Copy
Varjupaigataotlejad 2015. aasta sügisel Lahtis.
Varjupaigataotlejad 2015. aasta sügisel Lahtis. Foto: Markku Ulander/AP/Scanpix

Põlissoomlaste rahastatud mõttekoda Suomen Perusta uuris seda, kui palju Soomes makstavatest toimetulekutoetustest läheb immigrantidele. Nende andmetest selgub, et immigrandid said 2018. aastal toimetulekutoetust umbes 200 miljonit eurot ehk 25 protsenti kogu Soomes makstavatest toimetulekutoetustest.

Kui varem jagasid toimetulekutoetusi omavalitsused, siis nüüd teeb seda Soome sotsiaalkindlustusamet Kela. Sotsiaaltoetused jagunevad kolmeks: põhi-, täiendav ja ennetav toimetulekutoetus. Toetust makstakse vaid siis, kui muudest tuludest äraelamiseks ei piisa.

Soome toimetulekutoetuste kogusumma tõusis aastatel 2013-2018 749 miljonilt eurolt 804 miljonile eurole. Soome võttis 2015 sügisel ja 2016 talvel vastu palju varjupaigataotlejaid.

Soomes on immigrandid koondunud peamiselt Helsingisse ja selle lähipiirkonda. Võõrkeelsete osa põhitoimetulekutoetustest oli Espoos ja Kauniainenis 42 protsenti, Vantaas 41 protsenti ning Helsingis 36 protsenti.

Afganistanis, Iraagis, Somaalias ja Süürias sündinud inimesed said 2017. aastal kesmist toimetulekutoetust 2300 eurot. Kõige kõrgem oli keskmine makstud toetus Süürias sündinud inimestel, kellele maksti keskmiselt 3190 eurot inimese kohta.

Mida kauem riigis ollakse, seda suuremad on ka saadavate toimetulekutoetuste summad, tõdeb Põlissoomlaste mõttekoja uuring.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles