Amnesty: Saudi Araabia kasutab dissidentide vaigistamiseks salakohtuid

Copy
Saudi Araabia kroonprints Mohammed bin Salman.
Saudi Araabia kroonprints Mohammed bin Salman. Foto: Charles Platiau/Reuters/Scanpix

Saudi Araabia on kasutanud salakohtuid aktivistidele pikkade vanglakaristuste või surmanuhtluse määramiseks, teatas inimõigusorganisatsioon Amnesty International.

Saudi Araabia kasutab terrorismiga seotud juhtumite lahendamiseks mõeldud salakohtuid, et süstemaatiliselt inimõigusaktiviste ja teisi dissidente taga kiusata, seisab Amnesty värkses raportis.

Amnesty uuris viie aasta jooksul Riyadhis paikneva erikriminaalkohtu (SCC) 95 juhtumit ning järeldas täna avaldatud raportis, et kohust kasutatakse regulaarselt relvana valitsuse kriitikute vastu.

Alates 2011. aastast on SCC kasutanud terrorismi ja küberkuritegevuse vastaseid seadusi, et määrata kuni 30 aastani ulatuvaid vanglakaristusi. Mõnel juhul on inimõiguslastele, kirjanikele, majandusteadlastele, ajakirjanikele, usujuhtidele, reformaatoritele ja poliitilistele aktivistidele määratud ka surmanuhtlusi.

«Iga etapp SCC juriidilisest protsessist on määritud inimõiguste rikkumisega alates keeldumisest süüdistatavatele advokaat määrata kuni meelevaldse kinnipidamiseni ja süüdimõistmiseni pelgalt piinamise käigus saadud tunnistuste põhjal,» lausus Amnety Lähis-Ida ja Põhja-Aafrika regiooni juhataja Heba Morayef.

SCC asutati 2008. aastal eesmärgiga mõista kohut isikute üle, keda süüdistati Al-Qaedasse kuulumise või nende toetamisega seotud kuritegudes. Amnesty väidab aga kohtudokumentidele, valitsuse avaldustele ja intervjuudele tuginedes, et SCC on muutunud poliitilise ja sõnavabaduse piiramise vahendiks.

Üks häirivamaid leide on see, et SCC tugineb suuresti tunnistustele, mis on saadud piinamise ajal. Vähemalt 20 inimest on mõistetud surma, neist 17 on juba hukatud.

2019. aastal hukati Qatifi provintsi protestide süüaalune Hussein al-Rabi hoolimata sellest, et ta ütles kohtule, et tema ülekuulaja oli teda peksnud ja ähvardanud poomise ja elektrišokkidega. Kui Rabi keeldus tunnistamast, jäeti ta ilma toidu ja joogiveeta, mille tagajärjel tuli Rabi haiglasse toimetada.

«Süütuse presumptsioon ei ole osa Saudi Araabia justiitssüsteemist,» lausus advokaat Taha al-Hajji, kes on esindanud mitmeid inimesi SCC-s toimunud protsessidel.

Vastuseks Amnesty uuringule, pakkkus Saudi Araabia ametlik inimõiguskomisjon kokkuvõtte relevantsetest seadustest ja kohtupraktikatest, kuid ei andnud infot eraldi juhtumite kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles