Soomest saab Euroopa ainus uraanitootja (3)

Copy
Talvivaara nikkelikaevandus. Pilt on illustratiivne.
Talvivaara nikkelikaevandus. Pilt on illustratiivne. Foto: Kimmo Rauatmaa/AFP/Scanpix

Soome valitsus andis täna kaevandusfirmale Terrafame loa kaevandada Sotkamos Talvivaara kaevanduses uraani, teatas töö- ja majandusministeerium.

See tähendab, et Terrafame võib käivitada juba aastaid valmis olnud uraanikaevanduse. Kaevanduspiirkonnas on rohkelt uraani sisaldavat kivimit, mida ettevõte plaanib töödelda uraanioksiidiks ning müüa välismaale.

Kiirgusturvalisuskeskus (Stuk) teatas eelmisel suvel, et ei sea Terrafame plaanidele takistusi. Stuki hinnangul on uraani kaevandamise riskid väiksed. Terrafame sai loa toota kuni 250 tonni uraani aastas, kuid ettevõtte teatel võib tegelik aastatoodang jääda väiksemaks.

Stuki teatel ei ole Euroopa Liidus hetkel ühtegi uraani tootvat riiki. Tšehhi ja Rumeenia on Stuki sõnul oma tootmise vaikselt lõpetanud ning kuigi tootmist on soovitud alustada nii Hispaanias, Slovakkias kui ka Ungaris, ei ole seal arenguid veel toimunud.

Terrafame on teatanud, et ettevõttel ei ole plaani uraani Soomes tuumajaamade jaoks kasutuskõlblikuks rikastada. Poolvalmis uraan viidaks mujale Euroopasse või Põhja-Ameerikasse, kus see siis tuumakütuseks töödeldaks.

Uraani eksportimiseks vajatakse veel Soome välisministeeriumi ja Euroopa Aatomienergiaühenduse (Euratom) luba.

Valitsuse antud loast hoolimata ei alustata tootmist veel lähiajal. On teada, et Soome looduskaitseliit (SLL) kaebab valitsuse otsuse ülemkohtusse. SLL-i hinnangul ei ole valitsusel seaduslikku alust Terrafamele luba anda.

Kaebuse menetlemine võib kesta maksimaalselt kaks aastat ning lõplik kohtuotsus saabub 2022. aasta alguses.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles