Belgia Valloonia peatas relvamüügi Saudi Araabia kaitseministeeriumile

Copy
Belgia endine peaminister ja praegune Valloonia valitsusjuht Elio di Rupo 2014. aastal.
Belgia endine peaminister ja praegune Valloonia valitsusjuht Elio di Rupo 2014. aastal. Foto: Reuters / Scanpix

Belgia Valloonia, kus asuvad relvatehased FN Herstal ja CMI, teatas neljapäeval, et peatas Jeemenis käiva sõja tõttu relvamüügi Saudi Araabia kaitseministeeriumile.

Valloonia võimud kinnitasid lehe L'Echo teadet ja ütlesid, et piirkonna valitsusjuhil Elio di Rupol mõlkus meeles sõda Jeemenis, kui ta keeldus väljastamast luba eksportida relvi Saudi õhuväele.

AFP-ni jõudnud kirjas lisatakse: «Minister-president lükkab tagasi kõik Saudi kaitseministeeriumi tarbeks mõeldud load».

Samas jätkub aga relvade ja laskemoona eksport Saudi Araabia kuninglikule kaardiväele ja rahvuskaardile, mis on Jeemeni sõjaga Belgia arvates vähem seotud.

Belgias väljastavad relvamüügilube piirkondlikud valitsused ning inimõiguslased tegid Valloonias lobitööd, et ta ei müüks relvi saudidele.

Saudid sekkusid Jeemeni sõtta sealse valitsuse poolel, kuid konflikt on verine. Seni on seal rünnakutes surma saanud kümned tuhanded tsiviilisikud.

Saudi Araabia on üks maailma suurimatest relvaostjatest. Riik kulutab relvadele miljardeid, eriti USA ja Ühendkuningriigi relvadele.

Ar-Riyad sõltub Belgia relvadest vähem, kuid on siiski Valloonia klient number üks. Kuningriik ostis 2018. aastal talt relvi ja sõjatehnikat 225 miljoni euro eest ning see moodustas umbes viiendiku Valloonia tollasest 950 miljoni euro suurusest relvaärist.

Vintpüsse ja kuulipildujaid tegeva FN Herstali ja soomukitele kahuritorne valmistava John Cockerilli (CMI) palgal on 4400 belglast.

Valloonia valitsus on FN Herstali ainus aktsionär.

Piirkond teatas Saudi kaitseministeeriumile relvade müümise lõpetamisest ajal, mil inimõiguslaste sõnul saabub peatselt Prantsusmaale kaubalaev, mis väidetavalt võtab peale saudidele mõeldud Euroopa relvad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles