Ukraina parlamendis mindi maareformi arutelu ajal kähmlema

Copy
Ukraina ülemraada istung 6. veebruaril 2020.
Ukraina ülemraada istung 6. veebruaril 2020. Foto: SIPA / SCANPIX

Ukraina parlamendis puhkes neljapäeval maareformi eelnõu teise lugemise ajal kähmlus ning kogu ees avaldasid eelnõu vastu meelt sajad inimesed.

Umbes 15 saadikut president Volodõmõr Zelenskõi erakonnast ja nende vastased endise peaministri Julia Tõmošenko parteist hakkasid teineteist kõnepuldi juures tõukama, kui kogu arutas reformi teisel ja viimasel lugemisel.

«Ukraina maa müümine on kuritegu!» hüüdis parlamendisaadik Vadõm Rabinovõtš, kes kähmluses ei osalenud.

Asespiiker Ruslan Stefantšuk kutsus saadikuid korrale. «Parlament on arutelude koht. Põhjendage oma seisukohta arutelus, mitte ahvihüpetega,» lausus ta.

Seejärel saadikud rahunesid ja teine lugemine jätkus, kuid arutelu võib kesta mitu päeva.

Eelnõu lubab hakata müüma riigi viljakat põllumaad 2020. aasta oktoobrist. Dokument läbis esimese lugemise, kuid selle edasiliikumine takerdus, kui opositsioonisaadikud esitasid tuhandeid muudatusettepanekuid.

Kunagi Euroopa viljasalveks peetud Ukrainal on umbes 32,5 miljonit hektarit viljakandvat maad. Seda on pea kaks korda rohkem kui Prantsusmaal.

Reformist oodatakse majanduskasvu kiirenemist, kuid mõned kriitikud pelgavad, et see lubab rikastel ukrainlastel luua suured maaomandid maast, mida nad praegu üürivad, ning väikesed tegijad jäävad maast täitsa ilma.

Teised pelgavad, et eelnõu lubab välismaalastel hiljem Ukraina põllumaa üles osta.

Valitsus plaanis algselt lubada välismaalastele põllumaaostu 2024. aastal, kuid Zelenskõi lubas vastaste surve tõttu pidada asja üle rahvahääletus.

Ta tegi muidki järeleandmisi. Kui seni taheti lubada ühel inimesel osta kuni 200 000 hektarit, siis nüüd vähendati see 10 000 hektarile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles