Trumpi arvates oli tagandamisprotsess talle kohutav katsumus

Copy
Trump hoiab käes Washington Posti esikülge, kus on kirjas ,,Trump õigeks mõistetud''.
Trump hoiab käes Washington Posti esikülge, kus on kirjas ,,Trump õigeks mõistetud''. Foto: JOSHUA ROBERTS/Reuters/Scanpix Baltics

USA presidendi Donald Trumpi sõnul oli tagandamisprotsess talle kohutav katsumus.

Trump ütles esimeses kommentaaris pärast seda, kui senat võimu kuritarvitamises süüdistatud riigipea õigeks mõistis: «Nagu kõik teavad, siis pidid mu pere, meie suursugune riik ja teie president läbima mõnede väga valelike ja korrumpeerunud inimeste tõttu kohutava katsumise.»

«Nad tegid meie hävitamiseks kõik võimaliku ning tegid sellega meie riigile väga kõvasti kahju,» lausus Trump palvehommikusöögil Washingtoni kõige mõjukamate inimestega. Nende seas olid kongressi juhid, kaasa arvatud esindajatekoja demokraatide juht Nancy Pelosi.

Tavatult käriseval häälel rääkinud Trump hoidis lavale astudes võidukalt käes kahte lehte, mille pealkirjades olid sõnad «õigeks mõistetud».

Presidendi avaldus oli kannapööre enne teda kõnepuldist sõna võtnute avaldustest. Nende seas oli avakõne pidanud Harvardi professor Arthur Brooks, kes rääkis riiki vaevavast põlguse ja polariseerituse kriisist ning ärgitas saali kogunenuid oma vaenlasi armastama.

«Ma ei tea, kas olen sinuga nõus,» ütles Trump oma kõne alustuseks. Edasi rääkides sai selgeks, et ta on Brooksiga eri meelt.

«Mulle ei meeldi inimesed, kes kasutavad oma usku õigustamaks midagi, mis nad teavad olevat vale,» ütles ta tõenäoliselt viitega Utah' senaatorile Mitt Romneyle. Trumpi kauaaegne kriitik Romney viitas oma usule, kui põhjendas, miks ta Trumpi tagandamise poolt hääletas.

«Lisaks ei meeldi mulle inimesed, kes ütlevad, et palvetavad minu eest, kuigi on teada, et nad seda ei tee,» ütles Trump. Selle torkega pidas ta ilmselt silmas Pelosit, kes on rääkinud Trumpiga peetud vaidlustes tema eest palvetamisest.

Pelosi raputas Trumpi kõne jooksul mitu korda pead, kuid presidendi rünnakule rohkem tähelepanu ei pööranud. Enne Trumpi kõnet ärgitas ta inimesi palvetama vaeste ja tagakiusatute eest.

Trump teatas ka, et teeb hiljem avalduse ka Valges Majas. President kavatseb seal rõhutada, et tagandamisprotsessi käigus juhtunu ei tohi jätkuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles