Lukašenka ja Putin vaidlevad naftatahindade üle (1)

Copy
Valgevene president Aleksandr Lukašenka ja Venemaa president Vladimir Putin.
Valgevene president Aleksandr Lukašenka ja Venemaa president Vladimir Putin. Foto: POOL New/REUTERS/Scanpix

Valgevene president Aleksandr Lukašenka sõitis Sotšisse, et arutada seal Vene presidendi Vladimir Putiniga erimeelsusi Vene nafta tariifide osas.

Kohtumise eel kurtis Lukašenka, et Venemaa tarnis eelmisel kuul Valgevenele vaid veerandi lubatud naftast.

«Meile anti tugevaid kinnitusi,» lausus Lukašenka eilsel valitsuskabineti kohtumisel. «Venemaa lubas valitsuse tasandil tarnida sel aastal Valgevenele 24 miljonit tonni naftat – kaks miljonit tonni kuus. Jaanuaris varustati vaid 500 000 tonniga.»

Valgevene peaministri Sjarhei Rumasi sõnul kaotas riik 2019. aastal 300 miljonit dollarit pärast seda, kui Venemaa peatas energiatoetused ja tõstis hindasid. Lukašenka andis valitsusele korralduse luua mehhanismid kadude korvamiseks.

Minski sõltuvus odavast Venemaa naftast ja iga-aastastest toetustest on tekitanud kahe riigi vahel pingeid ja toonud Minski tänavatele meeleavaldajad.

Kaks riiki allkirjastasid 1999. aastal leppe liitriigi moodustamiseks, kuid selles osas ei ole suuri edasiminekuid toimunud. Viimati on Minsk avanenud võimalusele luua soojemad suhted Washingtoniga.

Eelmise aasta kohtumised Lukašenka ja Putini vahel ei toonud osapooli lähemale ning Valgevene president märkis, et soovib kahe riigi suhetes vaid võrdseid aluseid.

Kreml on kaitsnud hindade tõstmist ja toetuste kärpimist sellega, et Minsk peaks leppima suurema majandusliku integratsiooniga, kui soovib jätkata energiatarneid Venemaa sisehindade juures.

Kuu alguses teatas USA välisminister Mike Pompeo visiidil Valgevenesse, et USA suudab ja on nõus tarnima Minskile kõik Valgevene tarbitava nafta ja gaasi.

«Ühendriigid tahavad aidata Valgevenel ehitada omaenda suveräänset riiki,» lausus Pompeo eelmisel nädalal ühisel pressikonverentsil Valgevene välisministri Vladimir Makeiga.

«Meie energiatootjad on valmis tarnima teile konkurentsivõimelise hinnaga 100 protsenti teie vajatud naftast. Oleme maailma suurim energiatootja ja te peate meile vaid helistama.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles