Hiina teadlased: soomusloom võib olla koroonaviiruse vaheperemees

Copy
Soomusloom. Foto on illustratiivne.
Soomusloom. Foto on illustratiivne. Foto: Reuters / Scanpix

Hävimisohus soomusloom võib olla vaheperemees, kes aitas kaasa uue koroonaviiruse levikule üle Hiina, ütlesid teadlased täna.

Viirus on levinud nüüdseks rohkem kui 20 riiki, surnud on 630 ja nakatunud vähemalt 31 000 inimest.

Lõuna-Hiina põllumajandusülikooli teadlased on tuvastanud soomusloomas viiruse võimaliku vaheperemehe, ütles ülikool üksikasju avaldamata.

Uus viirus ilmus välja eelmise aasta lõpus Hiina keskosas Wuhanis elusloomaturul ja arvati, et seda kandsid nahkhiired. Teadlased oletasid kohe, et viirus jõudis inimesteni ilmselt mingi vaheperemehe kaudu.

Rohkem kui 1000 metslooma proove uurinud teadlased avastasid, et soomusloomast leitud viiruse genoomijärjestus vastab 99 protsendi ulatuses koroonaviirusesse nakatunud patsientide omale, vahendas uudisteagentuur Xinhua reedel.

Soomusloom on üks salaküttimisest ja -kaubandusest enim ohustatud loomaliike maailmas. Viimase kümnendi jooksul on Aasia ja Aafrika metsades kinni püütud üle miljoni soomuslooma.

Nende peamine turg on Hiina ja Vietnam, kus soomuseid kasutatakse rahvameditsiinis, ehkki kontrollitud mõju neil pole, ja nende liha müüakse althõlma.

Hiina kehtestas jaanuaris ajutise metsloomadega kauplemise keelu, kuni epideemia kontrolli alla saadakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles