Macron: Euroopa riigid ei saa jääda uue võidurelvastumise pealtvaatajateks (2)

Copy
Prantsuse president Emmanuel Macron.
Prantsuse president Emmanuel Macron. Foto: Reuters / Scanpix

Prantsuse president Emmanuel Macron hoiatas täna, et Euroopa riigid ei saa jääda potentsiaalses uues võidurelvastumises pealtvaatajateks, vaid neil tuleb rahvusvaheline relvastuskontroll läbi suruda.

«Eurooplased peavad kollektiivselt aru saama, et ilma seadusraamistikuta seisavad nad varsti omaenda pinnal silmitsi uue tavarelva-, isegi tuumarelvavõidujooksuga,» ütles Macron kõnes, mis puudutas Prantsusmaa Brexiti-järgset tuumastrateegiat.

President lisas, et Prantsusmaa on juba kärpinud tuumalõhkepeade arvu alla 300, mis annab talle seadusliku õiguse nõuda teistelt tuumariikidelt konkreetseid samme järkjärgulise, usaldusväärse ja kontrollitava ülemaailmse desarmeerimise suunas.

Prantsusmaa on pärast Brexitit Euroopa Liidu ainus tuumariik.

Viimasel ajal on pikalt kehtinud tuumaarsenale piiravad kokkulepped murenema hakanud. USA on andnud mõista, et ei pikenda 2010. aatal allkirjastatud uut START-lepet. Keskmaa tuumajõudude lepingust INF on taandunud nii Washington kui Moskva.

Macroni sõnul on Prantsusmaa endiselt veendunud, et Euroopa pikaajaline julgeolek sõltub tugevast liidust USA-ga, tähtsaimast partnerist NATO-s.

«Aga meie julgeolek sõltub vältimatult ka eurooplaste suuremast võimest autonoomselt tegutseda,» sõnas ta.

Sestap peaksid Euroopa riigid liituma mis tahes uue leppega, mis piirab keskmaarelvade väljatöötamist, seletas Macron.

«Olgu see selge: kui läbirääkimised ja hõlmavam lepe on võimalik, peavad eurooplased olema selle osanikud ja allkirjastajad, sest see on meie territoorium», mis on kõige suuremas ohus.

Macron on juba käivitanud Prantsuse tuumaarsenali kuluka moderniseerimise.

2018. aasta jaanuaris ütles ta: «Heidutus on osa meie ajaloost, meie kaitsestrateegiast, ja nii see ka jääb.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles