Suurbritannia nimetas USA-sse uue suursaadiku

Copy
Suurbritannia uueks suursaadikuks USA-sse määratud Karen Pierce.
Suurbritannia uueks suursaadikuks USA-sse määratud Karen Pierce. Foto: Reuters / Scanpix

Suurbritannia määras täna oma senise ÜRO saadiku uueks suursaadikuks USA-s, sest eelmine oli sunnitud president Donald Trumpi kohta tehtud märkuste tõttu tagasi astuma.

Downing Streeti teatel vahetab Karen Pierce välja Kim Darrochi, kes lahkus ametist eelmisel aastal avalikkusse lekkinud diplomaatiliste läkituste tõttu, milles ta kritiseeris Trumpi «käpardlikkust» ja nimetas Valge Maja administratsiooni «düsfunktsionaalseks».

Uut suursaadikut oodati juba mõnda aega, sest Darroch lahkus juulis ning USA ja Suurbritannia valmistuvad Brexiti-järgseteks kaubanduskõnelusteks.

Karen Pierce on karjääridiplomaat, kes töötas 1992.-96. aastani esimese naisena Washingtonis USA suursaadiku erasekretärina.

Välisminister Dominic Raab nimetas teda silmapaistvaks diplomaadiks, kelle määramine langes ajalooliselt lähedaste riikide jaoks avanenud «tohutute võimaluste» ajale.

Trump, kes nimetas Darrochi «väga rumalaks meheks», olevat ajalehe Daily Mail andmetel Pierce'i fänn.

Uue suursaadiku töö ei saa siiski olema lihtne, sest riikide vahel on erimeelsusi mitmes küsimises. Üheks neist on Hiina telekomihiiu Huawei juurdepääs Briti 5G võrgu väljaehitamisele.

Pingeid on tekitanud ka Iraani tuumalepe ning USA keeldumine anda välja Suurbritannias surmaga lõppenud avarii teinud diplomaadi naist.

60-aastne Pierce ütles, et tal on au hakata esindama Ühendkuningriiki USA-s. Ta rõhutas kahe riigi suhete tähtsust ning lubas neid veelgi süvendada.

Viimati töötas Pierce alates 2018. aasta märtsist Briti saadikuna ÜRO-s, olles sellelgi ametikohal esimene naine. Ta on pidanud ka mitut ametit välisministeeriumis Londonis. 2015.-2016. aastani oli ta suursaadik Afganistanis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles