Türgi tugevdab oma kontrollpunkte Idlibis

Copy
Türgi sõjaväe konvoi Süürias Binnishi linnas, mis on väidetavalt teel Idlibi linna 7. veebruaril 2020.
Türgi sõjaväe konvoi Süürias Binnishi linnas, mis on väidetavalt teel Idlibi linna 7. veebruaril 2020. Foto: AFP / Scanpix

Türgi tugevdab oma Idlibis asuvaid kontrollpunkte pea 150 sõiduki, vägede ja laskemoonaga, vahendas riiklik uudisteagentuur Anadolu reedel.

Tegemist on viienda korraga, kui Türgi saadab sel nädalal regiooni lisavägesid, teatas Süüria Inimõiguste Vaatlusorganisatsioon ja teised meediaallikad.  

Türgi julgeolekuametnik rõhutas, et lisaväed on mõeldud tugevdamaks ainult 12 olemasolevat kontrollpunkti, mis loodi 2018. aastal Venemaaga sõlmitud leppes Süüria režiimivägede pealetungi ennetamiseks.

Viimastel nädalatel on Idlibi kandist Süüria ja Venemaa pommitamise tõttu pagenud sadu tuhandeid inimesi.

Sel nädalal hukkus režiimi mürsutules viis Türgi sõdurit ja kolm tsiviilelanikku. Türgi vastutules hukkus vähemalt 13 Süüria sõdurit.

Türgi teatel on kolm selle kontrollpunkti Idlibi kaguosas nüüdseks täielikult režiimivägede poolt ümberpiiratud. Türgi kaitseministeerium hoiatas, et armee vastab «isegi veel jõulisemalt» igale rünnakule kontrollpunktidele. «Meie kontrollpunktid jätkavad oma kohustuste täitmist».  

Süüria Inimõiguste Vaatluskeskus teatas kolmapäeval, et Türgi väed Saraqebis pommitasid Süüria vägesid, et vältida ka sealse positsiooni ümberpiiramist.

Julgeolekuallikad keeldusid seda tulevahetust kinnitamast, kuid ütlesid, et Türgi väed võtavad mistahes meetmeid, et oma turvalisust tagada.

Türgi ja Venemaa on teinud viimastel aastatel lähedat koostööd Idlibi olukorra lahendamiseks, ehkki riigid sõdivad seal vastaspooltel.

Laupäeval peaks Türki kõnelustele saabuma Vene delegatsioon, ütles Türgi välisminister Mevlüt Çavuşoğlu. Sellele võib vajadusel järgneda ka kummagi riigi presidentide kohtumine, ütles välisminister.  

Idlib ja lähedalasuv Aleppo maapiirkond on viimased Süüria mässuliste kontrolli all olevad regioonid, kus elab üle kolme miljoni inimese. Nendest enamik on sisepagulased, kes põgenesid sinna konfliktikolletest mujal Süürias.   

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles